Deze serie van artikelen gaat specifiek over co-ouderschap en financiën. Wat is co-ouderschap? Hoe werkt kinderalimentatie en wat is zorgkorting? Welke belastingvoordelen zijn er allemaal? Is een gezamenlijke kinderrekening handig en hoe regel je dat het beste?

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is de regeling dat beide ouders na de scheiding de opvoed- en zorgtaken verdelen. Dit kan een exacte 50/50 verdeling zijn, maar ook verdeling van bijvoorbeeld drie om vier dagen in de week valt gewoon onder co-ouderschap.

Co-ouderschap is behoorlijk in opmars. Koos in 2001 nog slechts 5% voor co-ouderschap, in 2013 was dit al gestegen tot 27%.

Loyaliteit

Het is voor kinderen belangrijk om loyaal te kunnen zijn aan beide ouders. Kinderen ontstaan uit beide ouders en hebben ook met beide ouders bepaalde eigenschappen gemeen. Door aan zowel vader als moeder loyaal te kunnen zijn, behoudt elk kind makkelijker het contact met beide ouders. En minstens zo belangrijk, accepteert elk kind zichzelf meer, inclusief alle gedeelde eigenschappen met zijn/ haar ouders. Co-ouderschap schept uitstekende voorwaarden om als partners te scheiden, maar als ouders te blijven communiceren en samenwerken. Hieronder volgt een korte opsomming van de belangrijkste voor- en nadelen van co-ouderschap.

Voordelen co-ouderschap:

  1. De kinderen hoeven niet te kiezen en komen dus minder in loyaliteitsconflict.
  2. De zorgtaken worden gelijk verdeeld, waardoor beide ouders optimaal betrokken blijven.
  3. Er zal goede communicatie tussen ouders nodig zijn.

Nadelen co-ouderschap:

  1. De kinderen moeten wekelijks verhuizen.
  2. Voor de ouders is het noodzakelijk om bij elkaar in de buurt te blijven wonen.
  3. De kosten kunnen hoger zijn door dubbele aanschaf in beide huishoudens.

Vervolgartikelen uit de serie

De volgende artikelen gaan dieper in op bepaalde aspecten van co-ouderschap:

  1. Co-ouderschap – Hoe werkt kinderalimentatie en zorgkorting?
  2. Co-ouderschap – Welke belastingvoordelen?
  3. Co-ouderschap – Een gezamenlijke kinderrekening?

Voor ondersteuning bij een scheiding met kinderen kan vrijblijvende een afspraak worden maken. Ons primaire werkgebied is Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Houten en Utrecht. We maken graag tijd vrij voor een kennismaking.