De Bilt/ Bilthoven - Scheiden met mediator

Je woont in De Bilt of Bilthoven? Je bent van plan te scheiden? Hier lees je alles over mediation bij scheiding. De volgende onderwerpen komen aan bod:

De Bilt | Bilthoven - Scheiden met Mediator

Scheiden met mediator in De Bilt – Bilthoven

 • Wat moet je doen om te scheiden?
 • Welke voordelen heeft mediation ten opzichte van advocaten?
 • Hoeveel kost een scheiding in De Bilt of Bilthoven?
 • Waar kun je terecht voor een vrijblijvend adviesgesprek?
 • Vragen en antwoorden over scheiden in De Bilt/ Bilthoven

De Bilt – Wat moet je doen om te scheiden?

Hieronder volgen de vier stappen in het scheidingsproces. Dit geeft een snel overzicht. Wil je meer weten, download dan gratis het eBook “Alles over scheiden”. Lees dit samen goed door.

Ook is er een tweewekelijks scheidingsspreekuur van Centrum voor jeugd en gezin De Bil. Tenslotte vind je informatie over scheiden op de website van gemeente De Bilt.

Stap 1: hoe herstellen jullie de rust?

Een scheiding brengt veel onzekerheid met zich mee. Alles lijkt even op losse schroeven te staan. Wie blijft er wonen en wie gaat verhuizen?  Kun je überhaupt het huis overnemen? Hoe sta je er straks financieel voor? Wat zijn je opties om iets nieuws te kopen of huren?

Een alimentatieberekening geeft zicht op de financiële situatie na de scheiding

Om hierin rust te brengen, wordt eerst een alimentatieberekening gemaakt. Dit geeft financieel meer duidelijkheid. Ook wat betreft de toekomstige woonsituatie.

Ruimte voor emoties is vaak nodig vóór het maken van afspraken

Tenslotte staan in deze stap ook de emoties centraal. De scheidingsmelding is vaak nog vers. Is deze melding goed gehoord? Zijn de redenen voor de scheiding helder? Wat staat mogelijk het maken van afspraken in de weg? Allemaal belangrijke aandachtspunten in deze beginfase.

Stap 2: wat spreken jullie af over de kinderen?

Inmiddels is er financiële helderheid en hebben de emoties ruimte gekregen. Dit is een goede basis voor afspraken. Ten eerste worden er afspraken gemaakt over de kinderen. Deze afspraken komen in jullie ouderschapsplan te staan.

Wat staat er in het ouderschapsplan?

Denk hierbij aan de verdeling van de kinderkosten en de dagelijkse zorg. Maar ook aan hoever jullie maximaal uit elkaar gaan wonen. Blijven jullie bijvoorbeeld beide in De Bilt of Bilthoven wonen? Tenslotte maken jullie afspraken over vakanties, verjaardagen, omgang met familie en mogelijke nieuwe partners.

Stap 3: hoe verdelen jullie de huwelijksgemeenschap?

Echtscheidingsconvenant - Mediator - Soest | Nieuwegein

Het echtscheidingsconvenant

Het gaat hierbij met name over de verdeling van inkomen, vermogen, schulden en pensioen. Maar ook over afspraken rondom jullie huidige woning in De Bilt of Bilthoven. Het merendeel van deze afspraken is wel financieel getint.

Het echtscheidingsconvenant

Al deze afspraken komen samen in het echtscheidingsconvenant. Lees meer hierover in de blog ‘Het echtscheidingsconvenant in Jip en Janneke taal’. Het convenant is als document noodzakelijk om officieel te kunnen scheiden.

Stap 4: de juridische afwikkeling

Inmiddels zijn jullie het eens over de inhoud van het ouderschapsplan en het convenant. Deze beide documenten worden dan ook door jullie ondertekend. Vervolgens wordt hiermee jullie echtscheidingsverzoek bij de rechtbank ingediend. Zelfs nadat de rechter uitspraak heeft gedaan, is er nog een stap nodig. Dit is de inschrijving van jullie scheiding in het register van de burgerlijke stand. Officieel is de scheiding nu pas rond!

Welke voordelen heeft mediation ten opzichte van advocaten?

Als jullie kinderen hebben, dan is het behoud van een goede relatie als ouders erg belangrijk. Vaak kiezen ouders dan ook voor mediation. Onderstaand overzicht laat de verschillen zien tussen een mediator en twee advocaten.

 MediatorAdvocaten
UitkomstBepalen jullie zelf (win-win)Een rechter beslist
RelatieGericht op verbeteringLeidt vaak tot verwijdering (vechtscheiding)
KostenLagere kostenDubbele kosten en hogere tarieven
SnelheidBepalen jullie zelfDuurt vaak veel langer
Nakomen van afsprakenJuridisch identiek, maar in praktijk beter door goede onderlinge verstandhoudingJuridisch identiek, maar in de praktijk vaak slechter

Kortom, met mediation houden jullie zelf het heft in handen, met respect voor ieders belangen en versterken daarmee de ouderlijke relatie. het is bovendien snel, vertrouwelijk en relatief goedkoop!

Mediators in en rondom De Bilt en Bilthoven

Mensen die scheiden zoeken vaak een mediator in de regio. Niet te ver weg, maar ook niet te dichtbij. Vaak ligt nog niet alles in de openheid. Vandaar dat inwoners van gemeente De Bilt vaak kiezen voor een mediator in Soest of Zeist.

Mediation Praktijkruimte | Soest - Nieuwegein

Mediation praktijkruimte

Wat is een familie mediator?

De familie mediator is gespecialiseerd in alle aspecten van een scheiding. Zo gaan jullie er samen stap voor stap doorheen. De mediator begeleid dit proces van A tot Z. Omdat jullie het samen doen, is het mogelijk om creatieve oplossingen te bedenken. Dit in tegenstelling tot een advocaat en rechter. Zij zullen de juridische standaard volgen.

Wat doet een familie mediator voor jullie?

Een familie mediator verzorgd onder meer de volgende zaken:

 • Mediation tijdens scheiding
 • Convenant opstellen
 • Zorgplan opstellen
 • Beantwoorden van juridische, financiële en fiscale vragen
 • Samenlevingscontract beëindigen
 • Alimentatie (her)berekenen
 • Indienen stukken rechtbank
 • Vaststellingsovereenkomst opstellen

Hoeveel kost een scheiding in De Bilt of Bilthoven?

Qua kosten zijn er drie opties. Bij de goedkoopste (derde) optie, kun je al scheiden voor een eigen bijdrage van minder dan 100 euro:

 1. Compleet all-in pakket met vaste prijs
 2. Ondersteuning op basis van uurtarief
 3. Gesubsidieerde mediation (voor mensen met laag inkomen en weinig vermogen)

Alle prijzen en voorwaarden kunnen jullie hier rustig nalezen.

Waar kun je in De Bilt terecht voor een vrijblijvend adviesgesprek?

Gerwin Timmerman - Mediator bij scheiding | Soest | Nieuwegein | Utrecht

Gerwin Timmerman –
MfN familiemediator

Mijn naam is Gerwin Timmerman van Samen Uiteen Mediation. Als geregistreerd MfN familiemediator ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen. Ook ben ikzelf ervaringsdeskundige. Overwegen jullie een scheiding, dan biedt ik een vrijblijvend adviesgesprek. Dit geeft jullie de mogelijkheid om vragen te stellen. Te ontdekken wat jullie te wachten staat. Maar uiteraard ook om mij te leren kennen. Te ervaren of er een klik is om samen dit proces aan te gaan.

Mijn passie als mediator

Zelf haal ik er voldoening uit als een scheiding goed verloopt. Vooral als er kinderen in het spel zijn. Als het onderlinge vertrouwen toeneemt. Als er weer positief zicht komt op de toekomst. Omdat ik een persoonlijke benadering voorsta, verwelkom ik maximaal twee nieuwe cliënten per maand.

Gespreksruimte De Bilt/ Bilthoven in Soest

Samen Uiteen heeft een gespreksruimte in Nieuwegein en in Soest. Wonen jullie in De Bilt of Bilthoven, dan ligt Soest uiteraard voor de hand. Desgewenst kom ik ook bij jullie thuis. De ervaring leert echter wel dat een gespreksruimte op ‘neutraal’ terrein het beste werkt.

Contact over scheiden in De Bilt en Bilthoven?

Heb je vragen of wil je een zelf online een afspraak maken voor een vrijblijvende adviesgesprek? Het kan natuurlijk ook mobiel via 06 53 2468 14 of per email via gerwin@samenuiteen.nl.

Vragen en antwoorden

Deze site staat boordevol relevante Blogs over scheiden en kinderen. De blogs beantwoorden al je vragen en zijn onderverdeeld in zes groepen:

 1. Relatie verbeteren
 2. Scheiden of blijven?
 3. Stappenplan scheiding
 4. Scheiden en kinderen
 5. Scheiden, woning en financiën
 6. Persoonlijke ontwikkeling en geluk

Je vindt veel nuttige informatie op deze website. Wat te denken van:

Klik hier om zelf online een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen
(Ik verwelkom maximaal twee nieuwe cliënten per maand)

Google Reviews Soest

Google Reviews Nieuwegein

Gratis eBook

Wil je een compleet en helder overzicht van wat er op je af komt bij een scheiding?

Alles over scheiden | Mediation | Soest - Utrecht - Nieuwegein

Afspraak plannen

Vragen over scheiden en mediation? Plan zelf online een vrijblijvend adviesgesprek in.

Samen Uiteen afspraak plannenMaximaal twee nieuwe cliënten per maand