Scheiden via Mediation in Utrecht

Scheiden via Mediation | Mediator Utrecht

Scheiden via Mediation in Utrecht

Woon je in Utrecht? Denk je concreet na over een scheiding? Lees dan hier alles over scheiden en mediation in Utrecht. Mediation is zonder meer de beste oplossing als jullie kinderen hebben. De kans is groter dat jullie ook na de scheiding als ouders blijven samenwerken. Hieronder vind je informatie over:

 • Vier simpele stappen in de scheiding
 • Waar in Utrecht?
 • Wat zijn de voordelen van mediation?
 • Hoe duur is het om in Utrecht te scheiden?
 • Welke stap zet ik als eerste
 • Tips en achtergrondinformatie over mediation en scheiden

Vier simpele stappen in de scheiding

Deze vier stappen geven een vereenvoudigd beeld. Zoek je een volledig overzicht van alles wat er op je af komt? Vraag dan hier het gratis eBook aan “Alles over scheiden – een complete checklist”.

Stap 1: breng rust door meer inzicht in de financiële toekomst

Scheiden brengt onrust met zich mee. De toekomst is niet meer zo duidelijk. Wie blijft er in de woning achter? Blijft de ander in Utrecht wonen of toch ergens anders? Wat zijn de financiële mogelijkheden? Daarom maken we eerst een alimentatieberekening. Zo komt er wat meer zicht op de financiële toekomst. Jullie zien beide hoeveel er na de scheiding netto overblijft. Ook wordt duidelijk of het bijvoorbeeld mogelijk is om de bestaande woning over te nemen. Dit geeft rust. Tenslotte is er in deze fase aandacht voor emoties. Vooral in het begin spelen de emoties soms hoog op.

Stap 2: een goed ouderschapsplan voor de kinderen

Scheiden met kinderen | Mediation | Soest | Nieuwegein

Scheiden met kinderen in Utrecht

In deze fase worden alle afspraken over de kinderen gemaakt. Deze afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Een ouderschapsplan bevat minimaal de verdeling van kinderkosten en dagelijkse zorg. Samen Uiteen werkt met een uitgebreid ouderschapsplan. Hierin worden vooral veel praktische afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld ook over de afstand waarbinnen verhuisd mag worden. Is dit alleen binnen Utrecht of ook buiten de stad? Verder worden er afspraken vastgelegd over vakanties, verjaardagen, omgang met familie en mogelijke nieuwe partners.

Stap 3: verdeling van inkomsten en vermogen

Deze fase is dus erg gericht op alle financiële zaken. Denk daarbij aan zaken als alimentatie, bezittingen, schulden en pensioen. De afspraken hierover komen in het echtscheidingsconvenant. In dit convenant staat ook hoe jullie omgaan met huidige woning Utrecht. Wie blijft en wie verhuist? Hoe lang mag de ander nog thuis blijven? En als jullie een koopwoning hebben. Tegen welke prijs neemt één van jullie deze over? Of gaat de woning in de verkoop aan een derde?

Stap 4: de juridische afwikkeling in Utrecht

Als het ouderschapsplan en het convenant gereed zijn, dan ondertekenen jullie beide stukken. Hiermee is de echtscheiding formeel nog niet rond. Eerst moet jullie echtscheidingsverzoek bij de rechtbank in Utrecht worden ingediend. Nadat de rechter uitspraak heeft gedaan, volstaat nog één stap. Deze laatste stap is de inschrijving van jullie scheiding in het register van de burgerlijke stand. Nu zijn jullie pas officieel gescheiden.

Waar in Utrecht?

Het blijkt dat mensen die scheiden vaak een mediator zoeken in de regio. Niet te ver weg, maar ook niet te dichtbij de eigen leefomgeving. Immers, in het begin van de scheiding ligt nog niet alles in de openheid. Samen Uiteen heeft een gesprekslocatie in Soest en Nieuwegein. Beide net buiten Utrecht en goed bereikbaar met auto en OV. Desgewenst komt de mediator ook aan huis.

Wat is mediation?

Mediation Praktijkruimte Samen Uiteen | Soest - Nieuwegein - Utrecht

Mediation Praktijkruimte Samen Uiteen

Scheiden is een complex en emotioneel proces. Daarom kiezen ook in Utrecht steeds meer mensen voor een oplossing via mediation. Je gaat dan samen een proces aan wat de mediator begeleidt. De mediator zorgt er bijvoorbeeld voor dat de emotionele en zakelijke aspecten niet door elkaar gaan lopen. Op deze manier krijgen beide aspecten voldoende aandacht. Dit zonder elkaar te verstoren. Zo ontstaat er rust en een goede basis voor werkende afspraken. Bijvoorbeeld over de kinderen of over financiële zaken.

Voordelen mediation

 • Lagere kosten (één mediator in plaats van twee dure advocaten).
 • Sneller resultaat (je bepaalt zelf de snelheid van het proces).
 • Zelf ‘in control’ over de oplossing (er is ruimte voor creatieve ideeën).
 • Behoud van de relatie als gezamenlijke ouders.
 • De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een gezamenlijk echtscheidingsverzoek naar de rechtbank.

Kortom, met mediation houd je zelf het heft in handen. Dit gaat met respect voor ieders belangen. Spaart de ouderlijke relatie. Is snel, vertrouwelijk en relatief goedkoop!

Kosten van echtscheiding in Utrecht

Er zijn drie opties qua kosten. De derde optie is het goedkoopst. Je kan dan al scheiden voor een eigen bijdrage van minder dan 100 euro. Dit zijn de drie mogelijkheden:

 1. Compleet all-in pakket met vaste prijs
 2. Ondersteuning op basis van uurtarief
 3. Gesubsidieerde mediation (voor mensen met weinig inkomen en vermogen)

Alle prijzen en voorwaarden staan transparant op de website.

Echtscheidings mediator Utrecht – Gerwin Timmerman

Mijn naam is Gerwin Timmerman van Samen Uiteen. Als geregistreerd MfN familiemediator ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen. Ook ben ikzelf ervaringsdeskundige. Ik begeleid jullie van A tot Z bij:

 • Mediation tijdens scheiding
 • Convenant opstellen
 • Zorgplan opstellen
 • Beantwoorden van juridische, financiële en fiscale vragen
 • Samenlevingscontract beëindigen
 • Alimentatie (her)berekenen
 • Indienen stukken rechtbank
 • Vaststellingsovereenkomst opstellen

Utrecht – vrijblijvend adviesgesprek

Zelf start ik altijd op basis van een vrijblijvend adviesgesprek. Zie dit als een soort kennismaking van zo’n drie kwartier. Dit biedt jullie de gelegenheid om vragen te stellen en te ervaren hoe de klik is. Daarna is de keus aan jullie.

Gespreksruimte Soest en Nieuwegein

Samen Uiteen heeft een gespreksruimte in Nieuwegein en in Soest. Desgewenst kom ik ook jullie thuis in Utrecht. Het is echter wel onze ervaring dat een gespreksruimte op neutraal terrein vaak prettiger is dan thuis.

Aanvullende praktische tips

Deze site staat boordevol relevante Blogs over scheiden en kinderen. Deze blogs gaan over de volgende onderwerpen:

 1. Relatie verbeteren
 2. Scheiden of blijven?
 3. Stappenplan scheiding
 4. Scheiden en kinderen
 5. Scheiden, woning en financiën
 6. Persoonlijke ontwikkeling en geluk

Je vindt veel nuttige informatie op deze website. Wat te denken van:

Klik hier om zelf online een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen
(Ik verwelkom maximaal twee nieuwe cliënten per maand)

Google Reviews Soest

Google Reviews Nieuwegein

Gratis eBook

Wil je een compleet en helder overzicht van wat er op je af komt bij een scheiding?

Alles over scheiden | Mediation | Soest - Utrecht - Nieuwegein

Afspraak plannen

Vragen over scheiden en mediation? Plan zelf online een vrijblijvend adviesgesprek in.

Samen Uiteen afspraak plannenMaximaal twee nieuwe cliënten per maand