Klokhuis besteedt aandacht aan scheidingen. In een serie van vier afleveringen wordt het onderwerp ‘scheiden’ toegankelijk gemaakt voor kinderen. Heel praktisch, herkenbaar en zowel serieus als met humor.

Kinderen vertellen in de serie openhartig over de scheiding van hun ouders en hoe ze zich daarover voelen. Een echte aanrader om te bekijken via “uitzending gemist”. Hieronder volgt een korte samenvatting van de eerste uitzending van vorige week.

Hoe vaak komt het volgens Klokhuis voor?

Scheiden - Klokhuis | Samen Uiteen Mediation Soest, Nieuwegein en Utrecht

Serie uitzendingen van Klokhuis over scheiden

Volgens Klokhuis eindigt bijna de helft van alle relaties in een scheiding. Voor samenwoners ligt het aantal scheidingen 1 op 2 en bij mensen die getrouwd zijn eindigt ⅓ in een scheiding. Dit betekent concreet dat per jaar 70.000 kinderen te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. Volgens een psycholoog één van de meest ingrijpende gebeurtenissen voor een kind, immers:

  • Het veilige gezin valt praktisch uit elkaar, bij papa missen ze mama en omgekeerd.
  • Kinderen moeten verhuizen of krijgen te maken met twee huizen.
  • Soms verandert zelfs de school en daarmee ook alle klasgenootjes.
  • Eén van de ouders krijgt bijvoorbeeld weer een nieuwe relatie en daar zit je als kind al helemaal niet op te wachten.

Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor kinderen?

De meeste kinderen voelen zich boos of verdrietig en in sommige gevallen zelfs eenzaam. Volgens de psycholoog liggen hier drie oorzaken of ‘gedachtes’ aan te grondslag:

  1. Als mijn vader en moeder stoppen om van elkaar te houden, kunnen ze dan ook stoppen om van mij te houden?
  2. Moet ik nu kiezen tussen mijn vader en mijn moeder? Ik vertel dus papa maar liever niet over mama en omgekeerd.
  3. Is het soms mijn schuld dat mijn ouders gaan scheiden?

Gelukkig verdwijnt het gevoel van boosheid en verdriet meestal na een jaar en ontwikkelen kinderen zich weer normaal. Voorwaarde hierbij is wel dat de ouders goed met elkaar in gesprek blijven en ook regelmatig met hun kinderen praten over de scheiding. Lees in dit kader ook de blog met “Top-10 tips bij scheiding”. Een gezamenlijke scheiding via een mediator legt hiervoor een belangrijke basis.

Welke voordelen ervaren kinderen?

Op deze vraag wisten de meeste kinderen best wel antwoord te geven:

  • dubbele Sinterklaas en dus dubbele cadeaus;
  • dubbele verjaardagen;
  • en extra broertjes en zusjes.

Korte inhoud van de vier afleveringen over scheiden

Aflevering 1 – Scheiden: Uit elkaar

Maurice praat met kinderen van wie de ouders zijn gescheiden. Een kinderpsycholoog vertelt hoe je wereld op zijn kop komt te staan als je ouders scheiden. In de dramasketch is Jonathan bang dat zijn ouders gaan scheiden, maar volgens Said houden ze juist heel veel van elkaar.

Lees ook eens bijgaande blog: ‘Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?

Aflevering 2 – Scheiden: Vechtscheiding

Geweldloze communicatie als gescheiden ouders

Gevolgen van een vechtscheiding voor kinderen

Per jaar krijgen duizenden kinderen te maken met een vechtscheiding. Hoe is het om dit als kind mee te maken en wat kun je er aan doen? Maurice vraagt het kinderen die het zelf hebben meegemaakt en aan een kinderpsycholoog. In de dramasketch denken de cowboys terug aan hun jeugd en aan de vechtscheiding van hun ouders.

Vechtscheiding voorkomen lees dan ook:

Aflevering 3 – Scheiden: De Rechtbank

In deze aflevering gaat Nienke samen met een jongere naar de rechtbank. Wat kan je van een gesprek met een rechter verwachten? Welke vragen stelt de kinderrechter en wat doen ze met die informatie? Nienke is ook te gast bij kinderen die een brief met hun mening hebben geschreven. In de dramasketch wegen Said en Jonathan de voor- en nadelen van gescheiden ouders af. 

Aflevering 4 – Scheiden: Hulp

Voor kinderen is het heel heftig als hun ouders gaan scheiden. Vaak denken kinderen dat het hun schuld is, dat ze moeten kiezen tussen hun ouders, schamen ze zich ervoor en hopen dat hun ouders weer bij elkaar komen. En bij een vechtscheiding blijven de ruzies doorgaan.

In deze aflevering laat Maurice samen met verschillende kinderen zien op welke manier en waar je hulp kunt zoeken als je ouders zijn gescheiden en wat je aan die hulp kan hebben. In de dramasketch in de vorm van een lied zingen twee gescheiden ouders dat ze ook liever hadden dat het anders was gegaan.

Vragen of hulp nodig?

Voor vragen of hulp bij een scheiding kan een vrijblijvend adviesgesprek worden gevoerd. Ik werk als mediator en maak graag tijd vrij voor zo’n vrijblijvend adviesgesprek. In de regio Utrecht zijn er twee gesprekslocaties beschikbaar, te weten Soest en Nieuwegein.

Locaties: Soest, Nieuwegein of bij u thuis

Jullie zijn welkom in de praktijkruimte in Soest of Nieuwegein. Vrij parkeren voor de deur. Binnen het werkgebied Utrecht, kom ik desgewenst ook aan huis.

Werkgebied – Samen Uiteen Mediation

Dit werkgebied omvat de volgende plaatsen: Amersfoort, Baarn, Bilthoven, Blaricum, Bosch en Duin, Bunnik, Bussum, De Bilt, Den Dolder, Driebergen, Eemnes, Groenekan, Hilversum, Houten, Huis ter Heide, IJsselstein, Lage Vuursche, Laren, Nieuwegein, Maarssen, Maartensdijk, Soest, Soesterberg, Utrecht, Vianen en Zeist.