Deze serie van artikelen gaat specifiek over co-ouderschap en financiën. Wat is co-ouderschap? Hoe werkt kinderalimentatie en wat is zorgkorting? Welke belastingvoordelen zijn er allemaal? Is een gezamenlijke kinderrekening handig en hoe regel je dat het beste?

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap - Scheiding - Mediation Soest, Nieuwegein en Utrecht

Voor- en nadelen van co-ouderschap

Co-ouderschap is de regeling dat beide ouders na de scheiding de opvoed- en zorgtaken verdelen. Dit kan een exacte 50/50 verdeling zijn, maar ook verdeling van bijvoorbeeld drie om vier dagen in de week valt gewoon onder deze noemer.

De belastingdienst hanteert een strikte definitie van co-ouderschap. Dit bepaalt of je wel of niet voor bepaalde regelingen of belastingvoordelen in aanmerking komt.

Hoeveel procent kiest voor co-ouderschap?

Co-ouderschap is behoorlijk in opmars. Koos in 2001 nog slechts 5% voor co-ouderschap, in 2013 was dit al gestegen tot 27%. De overgrote meerderheid van 70% kiest voor een omgangsregeling waarbij de kinderen bij hun moeder blijven. De resterende 3% woont bij hun vader.

De Universiteit Utrecht heeft een onderzoek gedaan naar gescheiden ouders met co-ouderschap. Hieruit blijkt dat in 80 procent van de gevallen na twee jaar deze regeling nog gewoon in stand is.

De werking van loyaliteit

Het is voor kinderen belangrijk om loyaal te kunnen zijn aan beide ouders. Kinderen ontstaan uit beide ouders en hebben ook met beide ouders bepaalde eigenschappen gemeen. Door aan zowel vader als moeder loyaal te kunnen zijn, behoudt elk kind makkelijker het contact met beide ouders. En minstens zo belangrijk, accepteert elk kind zichzelf meer, inclusief alle gedeelde eigenschappen met zijn/ haar ouders. Co-ouderschap schept uitstekende voorwaarden om als partners te scheiden, maar als ouders te blijven communiceren en samenwerken. Hieronder volgt een korte opsomming van de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen co-ouderschap

  1. De kinderen hoeven niet te kiezen en komen dus minder in loyaliteitsconflict.
  2. De zorgtaken worden gelijk verdeeld, waardoor beide ouders optimaal betrokken blijven.
  3. Beide ouders hebben ook de tijd voor hun carrière en persoonlijke vrijheid.
  4. Er zal goede communicatie tussen ouders nodig zijn.

Nadelen co-ouderschap

  1. De kinderen moeten wekelijks verhuizen.
  2. Voor de ouders is het noodzakelijk om bij elkaar in de buurt te blijven wonen.
  3. De kosten kunnen hoger zijn door dubbele aanschaf in beide huishoudens.

Vervolgartikelen uit de serie co-ouderschap

Lees ook de andere drie Blog artikelen in deze serie:

  1. Hoe werkt kinderalimentatie en zorgkorting?
  2. Welke belastingvoordelen?
  3. Een gezamenlijke kinderrekening?

Vragen of hulp nodig?

Voor vragen of hulp bij een scheiding kan een vrijblijvende afspraak worden gemaakt. Ik werk als mediator en maak graag tijd vrij voor een vrijblijvend adviesgesprek. In de regio Utrecht zijn er twee gesprekslocaties beschikbaar, te weten Soest en Nieuwegein.

Locaties: Soest, Nieuwegein of bij u thuis

Jullie zijn welkom in de praktijkruimte in Soest of Nieuwegein. Vrij parkeren voor de deur. Binnen het werkgebied Utrecht, kom ik desgewenst ook aan huis. Dit werkgebied omvat de volgende plaatsen: Amersfoort, Baarn, Bilthoven, Blaricum, Bosch en Duin, Bunnik, Bussum, De Bilt, Den Dolder, Driebergen, Eemnes, Groenekan, Hilversum, Houten, Huis ter Heide, IJsselstein, Lage Vuursche, Laren, Nieuwegein, Maarssen, Maartensdijk, Soest, Soesterberg, Utrecht, Vianen en Zeist.