Alles over mediation bij scheiding

Hier vind je alle relevante informatie over mediation bij scheiding. De volgende zes onderwerpen komen aan bod:

 1. Wat is mediation?
 2. De vijf voordelen van mediation
 3. Wanneer is mediation geschikt en wanneer juist niet?
 4. Wie praten er mee?
 5. Hoe ziet een mediation-overeenkomst eruit?
 6. Hoe is de kwaliteit geborgd?

Wat is mediation?

Mediation, of bemiddeling, houdt in dat jullie de oplossing bepalen voor alle aspecten van de scheiding. Hierbij worden jullie geholpen door een mediator. Zo’n mediator is een onafhankelijke, neutrale deskundige op het gebied van onderhandelen en communicatie.

Een mediator is bijvoorbeeld getraind om jullie achterliggende belangen boven tafel te krijgen. Zodra deze belangen transparant en helder zijn, wordt het ineens makkelijker om een oplossing te bedenken. Een oplossing die tegemoet komt aan jullie belangen. En vooral ook, een oplossing waar jullie zelf achterstaan. Dit is veel beter dan een uitspraak van de rechter. De mediator kiest geen partij, maar blijft onafhankelijk en neutraal.

Familiemediator

Scheiden met kinderen | Mediation | Soest | Niewegein

Extra vaardigheden familie mediator

Bij scheidingen worden nog extra eisen gesteld aan de mediator. Zo’n mediator heet officieel een ‘familiemediator’. Een familiemediator beschikt niet alleen over de normale mediation vaardigheden, maar is ook getraind in:

 1. de specifieke emoties en fases in een scheidingsproces;
 2. het opstellen van alle relevante stukken, zoals een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan;
 3. alle specifieke juridische, financiële en fiscale kennis die komt kijken bij een scheiding;
 4. het doen van alimentatieberekeningen.

De familie mediator heeft dus verstand van alle facetten van het scheidingsproces. Hij leidt jullie er stap voor stap doorheen.

Twee belangrijke uitgangspunten

Mediation berust op twee belangrijke uitgangspunten en wel de volgende:

 1. Vertrouwen en geheimhouding
  Tijdens een scheiding is er vaak minder vertrouwen in de ander. Tijdens de mediation wordt dan ook gewerkt aan het herstellen van dit onderlinge vertrouwen. Daarom valt alles wat tijdens de mediation gesprekken besproken wordt onder de geheimhoudingsplicht. Dit geldt uiteraard ook voor de mediator.
 2. Vrijwilligheid
  Een mediation kan alleen starten als beide partijen aan mediation willen meedoen. Ook als je partner mediation voorstelt, ben je niet verplicht om deel te nemen. Kiezen voor mediation betekent actief meewerken vanuit de wens om samen uiteen te gaan.

Dit is bijvoorbeeld een review van een cliënt, die iets schrijft over het onderwerp ‘vertrouwen’ voorafgaand aan het traject:

Met gemengde gevoelens het mediation-traject ingegaan maar Gerwin heeft alles met veel gevoel tot in de puntjes begeleid. Kundig en luisterend oor voor beide partijen. Zeer tevreden. Bedankt ! (Het is dat er maar 5 sterren gegeven kunnen worden…….).

De vijf voordelen van een mediator versus een advocaat

Kosten scheiding via mediation - Soest - Nieuwegein

Mediation goedkoper dan advocaten

Mediation heeft vijf belangrijke voordelen ten opzichte van een gang naar de rechter:

 1. Lagere kosten – één mediator in plaats van twee dure advocaten.
 2. Sneller resultaat – jullie bepalen zelf de snelheid van het proces.
 3. In ‘control’ over de oplossing – er is ruimte voor creatieve win-win oplossingen.
 4. Behoud van de relatie – tijdens de mediation investeren jullie in de relatie. Zelf zeg ik altijd: “Jullie scheiden als levenspartners, maar blijven de rest van jullie leven samen ouders” (uiteraard alleen als jullie samen kinderen hebben).
 5. Nakoming van afspraken – de gemaakte afspraken worden vastgelegd in een gezamenlijk echtscheidingsverzoek naar de rechtbank. De mediation wordt pas beëindigd zodra dit helemaal rond is.

Kortom, met mediation houden jullie zelf het heft in handen, met respect voor ieders belangen, en versterken jullie daarmee de ouderlijke relatie. Het is bovendien snel, vertrouwelijk en relatief goedkoop!

Wanneer is mediation geschikt en wanneer juist niet?

Het belangrijkste is dat jullie er samen uit willen komen. Bij een scheiding is er soms minder vertrouwen in de ander en in een gezamenlijke oplossing. Toch blijkt in de praktijk dat veruit de meeste stellen er prima uitkomen. Hieronder staan de belangrijkste factoren die bepalen of mediation geschikt is of juist niet.

WEL mediation als:

Geweldloze communicatie als gescheiden ouders

Voorkom een vechtscheiding

 • Beide partijen met elkaar in gesprek willen voor een oplossing.
 • Snelheid en lage kosten belangrijk zijn.
 • Een duurzame oplossing noodzakelijk is.
 • Behoud van de ouderrelatie met gezamenlijke kinderen gewenst is.

GEEN mediation als:

 • Er geen enkele onderhandelingsruimte is. Dit wordt vaak te pessimistisch ingeschat.
 • De scheiding te ver geëscaleerd is. Zoals bijvoorbeeld bij een vechtscheiding. Er is sprake van een vechtscheiding als je liever hebt dat de ander verliest, dan dat je zelf je belangen behaalt.
 • Er een te grote machtsongelijkheid is. Ook dit wordt vaak verkeerd ingeschat.
 • Eén van beide partijen belang heeft bij vertraging.

Tijdens het eerste gesprek kijkt de mediator welke oplossing het beste past bij jullie specifieke situatie.

Wie praten er mee bij mediation?

Mediation tafel - scheiden - Soest - Nieuwegein

Wie zitter er aan de mediation tafel?

In het algemeen zitten er geen derden aan tafel. Maar soms kan het toch goed of nodig zijn dat er een specialist bij een gesprek aanwezig is. Bijvoorbeeld een fiscalist, om de gevolgen van een minder gebruikelijke oplossing te bepalen. Of een accountant als één van beide partners een eigen bedrijf met enige omvang heeft. Als jullie dat graag willen, mag zo’n derde bij de gesprekken aanwezig zijn. Hij of zij tekent dan wel eerst een geheimhoudingsovereenkomst.

Hoe ziet een mediationovereenkomst eruit?

Elke MfN-registermediator is verplicht om te werken met de MfN-mediationovereenkomst. Deze overeenkomst regelt zaken als:

 • vrijwilligheid van deelname;
 • inspanningsverplichting om er samen uit te willen komen;
 • geheimhoudingsplicht van alle betrokkenen;
 • opdracht aan de mediator en de vergoeding daarvoor.

Hier vind je de mediationovereenkomst van SAMEN UITEEN. De mediationovereenkomst is automatisch gekoppeld aan het MfN-mediationreglement.

MfN-mediationreglement

In het MfN-mediationreglement wordt bijvoorbeeld de klachtenprocedure beschreven. Een klacht kan worden ingediend als de mediator zich niet houdt aan de gedragsregels.

De zes gedragsregels van de mediator

Gerwin Timmerman - Mediator bij scheiding | Soest | Nieuwegein | Utrecht

Gerwin Timmerman – Register Mediator

De gedragsregels beschrijven wat je van een goede mediator mag verwachten. Dit is:

 1. integriteit (volgens de algemene normen en waarden);
 2. transparantie (bijvoorbeeld over de werkwijze en het scheidingsproces);
 3. onafhankelijkheid (de mediator heeft geen eigenbelang bij jullie scheiding);
 4. onpartijdigheid (de mediator kiest nooit een kant);
 5. vertrouwelijkheid (er is sprake van strikte geheimhouding);
 6. competentie (kennis van communicatie, conflictoplossing, onderhandelingen en interventietechnieken).

Hoe is de kwaliteit geborgd bij mediation?

 

Bij Samen Uiteen is de kwaliteit als volgt geborgd:

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Voor vragen of ondersteuning bij een scheiding kan hier een vrijblijvende adviesgesprek worden gepland. Ik werk als mediator en maak graag tijd vrij voor een kennismaking. In de regio Utrecht zijn er twee eigen gesprekslocaties beschikbaar. Ik verwelkom maximaal twee nieuwe cliënten per maand.

Vestigingen Soest en Nieuwegein

Jullie zijn welkom in de praktijkruimte in Soest of Nieuwegein. Vrij parkeren voor de deur. Binnen het werkgebied Utrecht kom ik desgewenst ook aan huis. Het is echter wel mijn ervaring dat een neutrale ruimte een prettige uitwerking heeft.

Klik hier om zelf online een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen
(Ik verwelkom maximaal twee nieuwe cliënten per maand)

Google Reviews Soest

Samen Uiteen - Mediation - Soest
4.9
Gebaseerd op 22 recensies
powered by Google
Ruud kunkels
Ruud kunkels
14:17 18 Jan 22
Ik heb Gerwin ervaren als een geduldige mediator die goed kan luisteren en beide partijen goed aan het woord laat. De... sessies vonden plaats in een fijne kamer, dus de setting was goed. Ook zijn manier van aanpak en theoretische onderbouwing van bepaalde aspecten was prettig en professioneel. Met andere woorden, ik beveel hem van harte aan.lees meer
Djenna Luidens
Djenna Luidens
15:19 04 Nov 21
Vond het erg fijn om geholpen te worden door Gerwin. Het is een rustige en toegankelijke man. De website was al erg... overzichtelijk en duidelijk en staat echt boordevol informatie. Hij legt de zaken goed uit. In de gesprekken blijft hij echt onpartijdig.Ik ben zeer tevreden in hoe we geholpen zijn in een vrij heftig traject.lees meer
Harold Nguyen
Harold Nguyen
06:48 01 Oct 21
Gerwin heeft ons goed geholpen om het traject van scheiden op een mooie manier te kunnen te doen. Erg prettig om met... hem te werken.lees meer
Jaap Tevel
Jaap Tevel
01:18 29 Jul 21
Gerwin heeft ons goed geholpen om de zaken rondom de scheiding te regelen. Omdat we zelf al een en ander geregeld... hadden waren we in ongeveer 4 sessies klaar. Zijn site geeft veel duidelijke informatie.Gerwin is rustig, weloverwogen, deskundig en zijn achtergrond als psychosociaal therapeut heeft veel meerwaarde in deze moeilijke fase.lees meer
Frank Weijers
Frank Weijers
12:36 24 Mar 21
Gerwin komt rustig en prettig over, met verstand van zaken. Hij heeft niet alleen oog voor het zakelijke, maar ook voor... het emotionele en hij neemt dan ook alle tijd voor je. Het is fijn dat er even wat meer tijd kan worden genomen als je daar behoefte aan hebt tijdens zo'n ingrijpend proces. Uiteindelijk zijn we er samen met hem uit gekomen, met heldere afspraken en met oog voor ieders belangen.lees meer
Vivian Delnoy
Vivian Delnoy
09:55 13 Mar 21
Gerwin is echt het voorbeeld van een top mediator, althans hij heeft mijn verwachtingen overtroffen. Hij is... onpartijdig, transparant, geduldig, kalm en rustig, vriendelijk, zeer bekwaam, duidelijk & goed in verwachtingsmanagement. Bij ons duurde het proces wat langer, maar geen enkel moment heb ik me opgejaagd gevoeld door Gerwin. Wij mochten de tijd nemen die we nodig hadden. Hij respecteert ieder's eigen proces en laat je in je waarde. Dank je wel Gerwin dat je deze emotionele achtbaan toch iets draaglijker hebt kunnen maken.lees meer
Wanda Kuijer
Wanda Kuijer
08:17 25 Jan 21
Enigszins sceptisch bij Gerwin terecht gekomen, niet om Gerwin, maar of een mediator ons kon helpen om de scheiding te... begeleiden. Dankzij het enorme geduld, rust, professionele houding en kennis, hebben we het toch kunnen afronden. De (indien nodig)nazorg, blogs met heel veel verhelderende info vindt ik erg fijn om te ontvangen!!! Dank, zonder jou waren we er zeker niet uitgekomen!lees meer
Ed Oltmans
Ed Oltmans
11:05 12 Jan 21
Was duidelijk overzichtelijk en nam echt de tijd voor ons, een prettig persoon die ons goed heeft begeleid door deze... moeilijktijd.lees meer
Alex de Boer
Alex de Boer
14:54 04 Jan 21
Gerwin is een zeer prettige man, verstand van zaken, helpt beide partijen goed. Communiceert open, eerlijk. Is altijd... rustig, ook zeer prettig. Kortom gewoon goed.lees meer
Susanne de Vaal
Susanne de Vaal
20:11 26 Dec 20
Gerwin heeft ons (geheel online) geholpen met de hobbels, beslissingen en keuzes in een moeilijke weg van uiteen gaan.... Zijn openheid, rust, doortastendheid, professionaliteit en ervaring heeft ons ondersteund dit pad zorgvuldig, snel en geslaagd te doorlopen. De complexiteit van de situatie, waarin we in het buitenland woonden met het gezin en het benodigd hoog tempo van de zaken die geregeld moesten worden heeft Gerwin goed en professioneel begeleid. Tevens hebben we ook in korte tijd een band kunnen opbouwen online. Dank Gerwin!lees meer
Diederik Haitink
Diederik Haitink
20:47 17 Dec 20
Gerwin zorgt voor een ontspannen, professionele en prettige omgeving om in eigen gewenste tempo en op een liefdevolle... wijze alle persoonlijke en zakelijke processtappen te doorlopen.lees meer
ronald sturrus
ronald sturrus
18:33 21 Sep 20
Je word netjes ontvangen. Vooraf word er duidelijk verteld wat je er van kan verwachten. Er word geen kant gekozen voor... de man of de vrouw.lees meer
Sjoerd Beerten
Sjoerd Beerten
09:01 02 Sep 20
Met parate kennis omtrent regelgeving , objectiviteit en oog voor persoonlijk detail is Gerwin absoluut een aanrader. ... De huiselijke setting zorgt tijdens een toch lastig traject voor een ontspannen sfeer.lees meer
Eva Beerten-Boom
Eva Beerten-Boom
07:31 14 Aug 20
Super fijne en duidelijke begeleiding.Persoonlijke en professionele afhandeling.
Elise Van Erp
Elise Van Erp
10:41 23 Jul 20
Gerwin is een fijne man om mee te praten en hij heeft altijd een luisterend oor .Hij is zeker een aanrader
Peggy Nab
Peggy Nab
17:46 02 Jun 20
Ondanks dat het natuurlijk een pijnlijk proces is heeft Gerwin ons heel plezierig en deskundig bijgestaan. Ik beveel... hem dan ook zeker aan.lees meer
henry
henry
05:28 02 Jun 20
Wij zijn heel goed geholpen door Gerwin.Het is echt top dat je in zo'n moeilijke tijd iemand hebt die met je meedenkt... en wat uit je handen kan nemen. Allebei zeer tevreden met de afloop!lees meer
Dennis van Schaik
Dennis van Schaik
09:49 27 May 20
In een informele en fijne sfeer de lastige zaken van de scheiding naar beider tevredenheid kunnen afwikkelen zonder... advocaten en juridisch gedoe. Gerwin werkt via een duidelijke en overzichtelijke structuur zodat het gehele proces soepel verliep.lees meer
Nelleke van Hienen
Nelleke van Hienen
09:07 18 May 20
Ik kan mediation door Gerwin bij Samen Uiteen zeker aanraden! Tijdens de gesprekken nam hij alle tijd en werd er zonder... oordeel geluisterd en meegedacht.lees meer
Arjan van den Herik
Arjan van den Herik
10:59 12 May 20
Vriendelijk en meedenkend. Alles wat van toepassing was is duidelijk uitgelegd en mocht ik het niet helemaal begrijpen... is het nogmaals uitgelegd.Hele goede afhandeling.lees meer
Valerie Petit
Valerie Petit
15:09 03 Apr 20
Gerwin is rustig, neemt de tijd, reageert altijd snel en stelt eigen stukken en samenvatting van bijeenkomsten snel op... wat zorgt voor overzicht.lees meer
Edwin Vosmeer
Edwin Vosmeer
13:26 24 Mar 20
In een lastig tijdperk gebruik moeten maken van mediation en daarbij terecht gekomen bij Gerwin van Samen... Uiteen.Belangrijk om te horen en gehoord te worden in een onplezierige tijd, waarin je hebt besloten niet samen verder te gaan.Gerwin heeft ten volle aandacht voor de situatie en kan met zijn expertise op een goede toon en in een geschikt tempo een convenant en ouderschapsplan met je doorlopen resulterend tot een voor beiden geschikt resultaat. Fijn dat dit op deze manier kon.lees meer
Volgende beoordelingen

Google Reviews Nieuwegein

Samen Uiteen - Mediation - Nieuwegein
4.8
Gebaseerd op 10 recensies
powered by Google
Natasja Goedschalk
Natasja Goedschalk
10:50 24 Jan 20
Wat ontzettend prettig om met Gerwin te werken. Alles werd duidelijk en rustig uitgelegd. Gerwin heeft verstand van... zaken ook voor het emotionele gedeelte was veel tijd en begrip, zoveel dat wij zelfs zijn gestart met relatietherapie bij hem. Bedankt Gerwinlees meer
Martijn
Martijn
12:45 04 Oct 19
Gerwin een meer dan aan te bevelen mediator. Zeer persoonlijk, daarnaast denkt hij in scenario's. Wat helpt in... onduidelijke situaties die zich kunnen voordoen na de scheiding.lees meer
Oscar
Oscar
19:58 08 Jun 19
Gerwin van Samen Uiteen is een goede en professionele mediator met een fijne en persoonlijke benadering. Hij nam ruim... de tijd om samen met ons de lastige stappen van onze scheiding te doorlopen. Dat was zonder hem misschien ook gelukt maar zeker niet zo rustig en weloverwogen. Dat gun ik iedereen die een scheiding door moet maken.lees meer
Willeke Geertman
Willeke Geertman
14:46 03 Feb 19
Zeer aan te bevelen mediator. Uitstekende begeleiding bij echtscheidingsprocedure. Creëert een prettige sfeer in de... praktijk tijdens de bezoeken. Convenant goed opgesteld en naar wens afgehandeld.lees meer
Robert 46
Robert 46
14:32 02 Oct 18
Met gemengde gevoelens het mediation-traject ingegaan maar Gerwin heeft alles met veel gevoel tot in de puntjes... begeleid. Kundig en luisterend oor voor beide partijen. Zeer tevreden. Bedankt ! (Het is dat er maar 5 sterren gegeven kunnen worden.......).lees meer
twilight star
twilight star
13:01 01 Oct 18
Dank je Gerwin, voor je deskundigheid en je persoonlijke noot. Het heeft ons geholpen om echt samen uiteen te gaan. Een... huwelijk beeindigen gaat verder dan alleen verdriet en laat ons ook de toekomst zien als ouders waarin weer ruimte komt voor licht . 🙏lees meer
Sylvester VL
Sylvester VL
21:15 04 Sep 18
Met hulp van Gerwin in goed overleg alles kunnen regelen. Ik waardeer zijn manier van doorvragen en heldere... beschrijvingen erg. Hierdoor onstond er beter wederzijds begrip.lees meer
Sabrina van Ledden
Sabrina van Ledden
21:21 03 Sep 18
Mede dankzij de gesprekken met Gerwin zijn mijn voormalige partner en ik met een tevreden gevoel uit elkaar gegaan.
Ans van der Rijst
Ans van der Rijst
09:13 10 May 18
De mediator Gerwin Timmerman is een rustige, betrouwbare man die de tijd neemt om samen met jou of samen met je... aanstaande ex-partner (zo als in ons geval) alle punten doorneemt. Geeft goede adviezen. Bij ons ging alles in goed overleg en mede door de goede zorg en flexibiliteit van Gerwin konden we dit traject in een relatief korte tijd realiseren. In een toch vervelende periode, het mediation traject als zeer positief ervaren.lees meer
Volgende beoordelingen

Gratis eBook

Wil je een compleet en helder overzicht van wat er op je af komt bij een scheiding?

Alles over scheiden | Mediation | Soest - Utrecht - Nieuwegein

Afspraak plannen

Vragen over scheiden en mediation? Plan zelf online een vrijblijvend adviesgesprek in.

Samen Uiteen afspraak plannen Maximaal twee nieuwe cliënten per maand