Klokhuis besteedt aandacht aan scheidingen. In een serie van vier afleveringen wordt het onderwerp ‘scheiden’ toegankelijk gemaakt voor kinderen. Heel praktisch, herkenbaar en zowel serieus als met humor.

Kinderen vertellen in de serie openhartig over de scheiding van hun ouders en hoe ze zich daarover voelen. Een echte aanrader om te bekijken via “uitzending gemist”. Hieronder volgt een korte samenvatting van de eerste uitzending van vorige week.

Hoe vaak komt het volgens Klokhuis voor?

Volgens Klokhuis eindigt bijna de helft van alle relaties in een scheiding. Voor samenwoners ligt het aantal scheidingen 1 op 2 en bij mensen die getrouwd zijn eindigt ⅓ in een scheiding. Dit betekent concreet dat per jaar 70.000 kinderen te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. Volgens een psycholoog één van de meest ingrijpende gebeurtenissen voor een kind, immers:

  • Het veilige gezin valt praktisch uit elkaar, bij papa missen ze mama en omgekeerd.
  • Kinderen moeten verhuizen of krijgen te maken met twee huizen.
  • Soms verandert zelfs de school en daarmee ook alle klasgenootjes.
  • Eén van de ouders krijgt bijvoorbeeld weer een nieuwe relatie en daar zit je als kind al helemaal niet op te wachten.

Wat zijn de gevolgen?

De meeste kinderen voelen zich boos of verdrietig en in sommige gevallen zelfs eenzaam. Volgens de psycholoog liggen hier drie oorzaken of ‘gedachtes’ aan te grondslag:

  1. Als mijn vader en moeder stoppen om van elkaar te houden, kunnen ze dan ook stoppen om van mij te houden?
  2. Moet ik nu kiezen tussen mijn vader en mijn moeder? Ik vertel dus papa maar liever niet over mama en omgekeerd.
  3. Is het soms mijn schuld dat mijn ouders gaan scheiden?

Gelukkig verdwijnt het gevoel van boosheid en verdriet meestal na een jaar en ontwikkelen kinderen zich weer normaal. Voorwaarde hierbij is wel dat de ouders goed met elkaar in gesprek blijven en ook regelmatig met hun kinderen praten over de scheiding. Lees in dit kader ook de blog met “Top-10 tips bij scheiding”. Een gezamenlijke scheiding via een mediator legt hiervoor een belangrijke basis.

Wat zijn de voordelen van een scheiding?

Op deze vraag wisten de meeste kinderen best wel antwoord te geven:

  • dubbele Sinterklaas en dus dubbele cadeaus;
  • dubbele verjaardagen;
  • en extra broertjes en zusjes.

Vragen of hulp nodig?

Heb je hulp nodig om de tips in de praktijk te brengen? Voor vragen of ondersteuning bij een scheiding kan een vrijblijvende afspraak worden maken. Ik werk als mediator en maak graag tijd vrij voor een kennismaking. In de regio Utrecht zijn er twee eigen gesprekslocaties beschikbaar.

Locaties: Soest, Nieuwegein of bij u thuis

Jullie zijn welkom in de praktijkruimte in Soest of Nieuwegein. Vrij parkeren voor de deur. Binnen het werkgebied Utrecht, kom ik desgewenst ook aan huis. Dit werkgebied omvat de plaatsen: Baarn, Bilthoven, Bosch en Duin, Bunnik, De Bilt, Den Dolder, Driebergen, Groenekan, Hilversum, Houten, Huis ter Heide, IJsselstein, Nieuwegein, Maarssen, Maartensdijk, Utrecht en Zeist.