Kosten Mediation, Verheldering en Relatietherapie 2024

De kosten van de mediation zijn afhankelijk van de situatie. Is de scheiding eenvoudig of complex? Hebben jullie kinderen of niet? Kunnen jullie ook onderling zaken afstemmen? Of bespreken jullie liever alles bij de mediator? Hieronder vind je een transparant en volledig overzicht van alle kosten. Hierin zijn we vrij uniek, aangezien veel collega mediators hun prijzen niet op de website vermelden.

Subsidie mogelijkheden Mediation bij scheiding

Kosten scheiding via mediation - Soest - Nieuwegein
Subsidiemogelijkheden bij scheiding

De Raad voor de Rechtsbijstand subsidieert mensen met weinig geld. Het gaat hierbij zowel om inkomen als vermogen. De Raad voor Rechtsbijstand kijkt altijd twee kalenderjaren terug. Dus voor subsidie in 2024, gaat het om jullie inkomen en vermogen in 2022.

Hoeveel mag je verdienen om voor gesubsidieerde Mediation in aanmerking te komen?

Kijk hier voor wat betreft je inkomen (richtlijnen 2024 voor inkomen in 2022) of je voor subsidie in aanmerking komt. Zoek bij de tabel ‘mediations van vier uur of meer’.

Wat is het maximale vermogen wat je mag bezitten?

Ook mogen jullie niet teveel eigen vermogen hebben. Denk hier bijvoorbeeld aan spaargeld, beleggingen of een tweede woning. Kijk hier voor wat betreft het maximale vermogen (richtlijnen 2024 voor vermogen in 2022) bij ‘Vrijgesteld vermogen per persoon’.

Bij welk financieel resultaat heb je nog recht op gesubsidieerde Mediation?

Na afloop wordt er ook gekeken of je niet teveel financieel resultaat overhoudt aan de scheiding. Stel dat jullie een koophuis hebben met een mooie overwaarde. Je partner koopt jou uit voor 20.000 euro. Dit bedrag wordt vervolgens gezien als jouw financieel resultaat. Kijk hier hoeveel je maximaal als financieel resultaat mag overhouden in 2024 bij ‘Vrijgesteld voor resultaatbeoordeling’.

Subsidiebedragen 2024 (eigen bijdrage Mediation op toevoeging)

Als je aan alle voorwaarden voldoet, krijg je subsidie. Je kunt al scheiden voor slechts 61 euro (of 121 euro) per persoon (eigen bijdrage gesubsidieerde Mediation 2024). Zeker de moeite waard om uit te zoeken!

Wat kost een mediator?

Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dikke kans dat de mediation kosten wordt vergoed!

Bij het merendeel van de mediators wordt op de website geen tarief vermeld. Daar wordt je dus niet veel wijzer van. Wat is er nog meer bekend? Op internet vind je het volgende.

Mediator kosten (diverse bronnen)

  • Op de website van de Rijksoverheid staat al, sinds ik in 2010 als mediator begon, dat een mediator zo’n 150 euro excl. BTW per uur kost. Dit is dus inmiddels behoorlijk verjaard.
  • Andere sites spreken over bedragen tussen de 150 en 195 euro excl. BTW.
  • Ook lees je dat, “als je gebruikt maakt van één van de betere mediators”, de prijs kan oplopen tot honderden euro’s per uur.
  • De meeste advocaat-mediators zitten ruim boven de 200 euro excl. BTW per uur en exclusief kantoorkosten.
  • En een navraag binnen onze intervisiegroepen van in totaal 16 collega mediators, levert een bandbreedte op tussen de 175 en 245 euro excl. BTW.

Wat kost een mediator bij Samen Uiteen?

Bij Samen Uiteen hanteren we een standaard tarief van 175 euro excl. BTW. Meestal delen jullie de kosten en betaalt dus ieder de helft. Daarnaast bieden we ook een gunstig geprijsd all-in pakket (zie verderop). Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en hoeft niemand ‘op de klok te kijken’.

Mediation Kosten Scheiding zonder subsidie

Scheiden financieel - mediation - Soest, Utrecht en Nieuwegein
Kosten mediation zonder subsidie

Een gemiddelde scheiding bestaat uit vier tot zes bijeenkomsten van elk ca 1,5 tot 2 uur. Ook besteedt de mediator tijd aan correspondentie, maakt hij alimentatieberekeningen, een echtscheidingsconvenant en bijvoorbeeld het ouderschapsplan. De kosten van een echtscheiding bestaan uit:

  • Honorarium van de mediator. Het honorarium is 175 euro per uur, exclusief BTW. Dit is onafhankelijk van het bereiken van een oplossing.
  • De kosten van eventueel ingeschakelde derden. Denk hierbij aan een financieel adviseur, fiscalist, hypotheek adviseur of kindercoach. Dit gebeurt alleen op eigen verzoek. Het is in veruit de meeste gevallen niet nodig.
  • Het honorarium van de advocaat die het echtscheidingsverzoek indient. Houd hierbij rekening met een bedrag van 300 euro.
  • De griffierechten bij de rechtbank à 320 euro. Heb je recht op gesubsidieerde Mediation, dan betaal je slechts 87 euro griffierechten (beide bedragen zijn prijspeil januari 2024 en BTW vrij).

Mediation bij scheiding aftrekbaar

Soms zijn de kosten van Mediation bij scheiding aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dat is natuurlijk mooi meegenomen in deze kostbare periode.

Twee voorwaarden voor aftrekbaarheid Mediation kosten

Je moet dan aan de volgende twee voorwaarden voldoen:

  1. Er zijn tijdens de Mediation afspraken gemaakt over partneralimentatie.
  2. Jij bent diegene die, volgens jullie convenant, partneralimentatie ontvangt.

In dit geval is een deel van de kosten van Mediation aftrekbaar.

Welke Mediation kosten zijn aftrekbaar?

Slechts een deel van de kosten zijn aftrekbaar. En wel dat deel wat betrekking heeft op de berekening van de partneralimentatie en het maken van de afspraken hierover. Op verzoek maken we graag een gespecificeerde factuur, waaruit duidelijk wordt, hoeveel van de mediation kosten, direct verbandhouden met de te ontvangen partneralimentatie. Dit specifieke bedrag mag van de belasting worden afgetrokken. Nogmaals, dit geldt alleen voor de alimentatiegerechtigde.

Welke kosten zijn niet aftrekbaar?

Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel. Namelijk, alle overige kosten. Denk bijvoorbeeld aan de tijd (en dus kosten) in Mediation, die jullie besteed hebben aan: kinderalimentatie, boedelscheiding, pensioenafspraken, enzovoort.

Rechtsbijstandsverzekering en mediation

Heb je een rechtsbijstandsverzekering? In dat geval wordt meestal een groot deel van de kosten van mediation vergoed. Wij zijn allemaal aangesloten bij de MfN en gecertificeerd register mediator, waardoor we voldoen aan de eisen van de rechtsbijstandsverzekering. Een kopie van de getekende mediationovereenkomst is doorgaans voldoende om de vergoeding aan te vragen.

Een kleine rekenvoorbeeld

Stel, jullie kiezen ervoor om de Mediation om tariefbasis te doen. Het voorbeeld hieronder betreft een Mediation traject wat super voorspoedig verloopt, waar weinig sessies nodig zijn en de sessies bovendien niet al te lang duren. Dit zou er als volgt uit kunnen zien:

  • Vier bijeenkomsten van elk anderhalf uur (in totaal 6 uren).
  • Uitvoeren alimentatieberekeningen (2 uren)
  • Opstellen ouderschapsplan (1 uur)
  • Opstellen echtscheidingsconvenant (2 uren)
  • Correspondentie en dossiervorming (bijvoorbeeld 1 uur)
  • Voorbereiden tekenstukken, tekenafspraak en overdracht naar de advocaat (2 uren).

Totaaltelling voorbeeld

Dit voorbeeld betreft in totaal 14 uren voor 2.450 euro. Plus 300 euro honorarium voor de advocaat en griffierechten à 320 euro (BTW vrij).

De totaalprijs komt hiermee uit op 3.070 euro, zijnde 1.535 euro per persoon (beide exclusief BTW).

Liever een vaste prijs?

Hebben jullie liever een vaste prijs? Dan is het complete pakket een goede optie. Je betaalt een vaste all-in prijs van 1.550 euro per persoon (of 1.400 euro voor samenwoners die geen advocaat gebruiken), exclusief BTW en inclusief:

  • maximaal zeven gesprekken (voldoende in 95% van de gevallen), vanaf het 8ste gesprek gaan werkzaamheden op tariefbasis;
  • mailen, appen en bellen naar jullie mediator, tevens financieel, fiscaal en juridisch deskundige;
  • tot vier alimentatieberekeningen met toelichting;
  • het opstellen van het ouderschapsplan;
  • het opstellen van het echtscheidingsconvenant;
  • opstellen en indienen verzoekschrift naar rechtbank (dus inclusief honorarium advocaat en exclusief griffierechten);
  • inschrijven van jullie echtscheidingsbeschikking in het register van de burgerlijke stand;
  • nazorg voor de periode na de scheiding tegen 50% korting op het reguliere tarief (maximaal twee gesprekken, meestal volstaat één).
  • een alimentatie herberekening voor slechts 125 euro excl. BTW.

Tarieven Verhelderende gesprekken en Relatietherapie

Verkennende gesprekken worden ingepland op 1,5 uur, maar duren soms ook 2 uren. Na afloop ontvangen jullie doorgaans ‘huiswerk’ en altijd een korte mail met de belangrijkste uitkomsten van de sessie. We hanteren hiervoor een tarief van 150 euro per uur euro excl. BTW en brengen uitsluitend de gesprekstijd in rekening.

Mogelijke bijkomende kosten bij echtscheiding

scheiden en woning - mediation - Soest, Utrecht en Nieuwegein
Bijkomende kosten bij een scheiding

Naast kosten voor mediation en advocaat kunnen er meer kosten zijn. Hieronder vind je een korte opsomming van mogelijk bijkomende kosten:

  1. Stel jullie hebben een eigen woning. Bijkomende kosten kunnen dan zijn:
    • makelaarskosten voor een taxatie of de verkoop van jullie woning;
    • kosten van een hypotheekadviseur voor het oversluiten van de hypotheek op één van jullie beider namen;
    • notariskosten voor de:
      • nieuwe hypotheekakte (indien er een nieuwe hypotheek wordt afgesloten);
      • akte van royement, om de oude hypotheek op te heffen;
      • ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid (als één van jullie de bestaande hypotheek overneemt);
      • akte van verdeling, om de helft van het huis aan de ander over te dragen.
  2. Jullie hebben een testament. Het kan zinvol zijn om één of beide testamenten aan te laten passen bij de notaris.
  3. Stel jullie hebben een bedrijf. In sommige gevallen is dan een externe waardebepaling noodzakelijk. Dit kan bijvoorbeeld door een accountant worden gedaan en brengt dan kosten met zich mee.
  4. Jullie hebben een complexe pensioensituatie. Het kan dan verstandig zijn om bij een pensioenadviseur advies in te winnen.

Extra maandelijkse lasten na de scheiding

Na de scheiding wonen jullie beiden apart. Ieder zijn/haar eigen huishouden. Dit brengt per definitie hogere maandelijkse lasten met zich mee. Grofweg wordt er wel eens als volgt gerekend:

  • Neem jullie maandelijkse netto inkomen voor de scheiding. Bijvoorbeeld 4.000 euro samen.
  • Trek hier de maandelijkse kosten van de kinderen vanaf. Laten we gemakshalve even rekenen met 1.000 euro voor de kinderen.
  • Er blijft dan maandelijks 3.000 euro over voor het huishouden van jullie als ouders.
  • Na de scheiding hebben jullie beiden 60% van dit bedrag nodig, zijnde 1.800 euro ieder.

Eenmalige kosten na het scheiden

Bovenstaande rekenregel wordt ook toegepast bij het berekenen van de alimentatie.
Tenslotte hebben jullie eenmalig kosten aan de verhuizing en aan de inrichting van jullie nieuwe huis.

Wat kunnen wij betekenen?

Professionele en betrokken hulp bij relatie of scheiding

Jullie zoeken Relatietherapie

Relatiecoaching op basis van EFT past goed als:

  • jullie beiden commitment hebben voor verbetering.
Dit traject geeft jullie

Praktische handvatten en nieuwe inzichten richting veilige hechting en verbinding. Jullie relatie wordt sterker én leuker!

Jullie zoeken Verheldering

Verhelderende gesprekken zijn geschikt als:

  • er sprake is van sterke twijfel en onduidelijkheid.
Dit traject geeft jullie

De mogelijkheden om samen de knoop te ontwarren. Na afloop hebben jullie meer zicht op de toekomst, samen óf uiteen.

Jullie zoeken Scheidingsmediation

Scheidingsmediation past bij de situatie dat:

  • tenminste één van jullie echt wil scheiden.
Dit traject geeft jullie

Een helder inzicht over het stappenplan, de tijdsduur en kosten van jullie complete scheidingstraject.

Jullie willen advies over de relatie/ scheiding
Plan direct een gratis advies-gesprek