Op een seminar van Rutney Sluis hoorde ik onlangs over vijf talen van liefde. Een interessante theorie over de liefde van Gary Chapman. Gary is relatietherapeut en filosoof en schreef in 1995 zijn bestseller ‘The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate’.
Het komt er simpelweg op neer dat er verschillende manieren zijn om je liefde te uiten of je geliefd te voelen. Als je in een relatie beide een andere ‘liefdestaal’ spreekt, dan leidt dat vroeg of laat tot problemen. Zo kan het zijn dat je veel van je partner houdt, maar dat het lijkt of jouw liefde niet aankomt, of juist andersom. Volgens Gary moeten we onze liefde niet uiten in onze eigen ‘favoriete taal’, maar in die van onze partner.
Inhoudsopgave
Welke vijf liefdestalen zijn er dan?
Gary Chapman onderscheidt de volgende vijf talen:
- Words of Affirmation
- Acts of Service
- Receiving Gifts
- Quality Time
- Physical Touch
Hieronder volgt een korte uitleg van elke liefdestaal.
1. Words of Affirmation (lieve woordjes)
Dit kan op veel manieren. Denk bijvoorbeeld aan complimenten geven, iemand positief aanmoedigen of trots en vertrouwen uitspreken. Het kan zelfs in de vorm van vergeving vragen of toegeven dat je iets verkeerd hebt gedaan. Voor mensen met deze voorkeur is bijvoorbeeld een belediging of kritiek extra zwaar te verduren. Tenslotte is de toon van de woordjes erg belangrijk: “c’est le ton qui fait la musique”.
2. Acts of Service (iets doen voor een ander)
Met deze taal uit je de liefde door dingen voor je partner te doen. Mensen met deze liefdestaal zijn behulpzaam en staan in praktische zin klaar voor de ander. Omgekeerd vinden ze het fijn als de partner iets doet wat hun leven verlicht en makkelijker maakt. Er is voor hen dan ook niets vervelender dan een niet nagekomen belofte om te helpen, luiheid of het creëren van juist nog meer werk.
3. Receiving Gifts (cadeaus geven)
Het gaat bij deze taal niet om een duur cadeau, maar om de intentie en het feit dat je aan de ander denkt. Een kaartje of een goed uitgezocht kleinigheidje kan al genoeg zijn om deze mensen het gevoel van waardering en liefde te geven. Omgekeerd is natuurlijk niets vervelender dan bijvoorbeeld een vergeten, verjaardag, trouwdag of een haastig uitgezocht ‘standaard’ cadeau, zoals een boekenbon.
4. Quality Time (samen zijn in volle aandacht)
Iemand die deze taal spreekt, geeft de volledige aandacht en tijd. Bijvoorbeeld door samen naar de film of sauna te gaan, een spelletje te spelen of te praten. Bij het praten is het dan vooral belangrijk om goed te luisteren en diepere gevoelens de delen. Alles draait om “Quality Time” en er is daarom ook niets vervelender dan bijvoorbeeld afleiding door een mobieltje of het afzeggen van een leuk afspraakje.
5. Physical Touch (aanraking en intimiteit)
Ook deze taal kent vele dialecten, waarbij vrijen er slechts één is. Mensen met een voorkeur voor deze taal zijn erg gesteld op knuffels, aanraking, massage, handen vasthouden of gewoon op de bank tegen elkaar aan liggen. Als een bepaalde aanraking niet prettig is, dan bereik je met die aanraking juist het tegenovergestelde van liefde.
Wat is jouw en mijn voorkeurstaal van de liefde?
Waarschijnlijk heb je na het lezen al wel een idee waar jouw eigen voorkeur ligt. Ik wel in elk geval. Uit nieuwsgierigheid heb ik toch de liefdestalen-test gedaan op de site van Gary Chapman. Gaat heel makkelijk en kost een paar minuten. Dit is mijn score:
11 Physical Touch
8 Quality Time
5 Words of Affirmation
4 Acts of Service
2 Receiving Gifts
Mijn voorkeurstaal ‘Physical Touch’ was geen verrassing. Wat me wel verbaasde, was het feit dat een aantal andere talen ook erg hoog scoorden en dat ‘Acts of Service’ juist laag scoort. Dit terwijl ik bij anderen juist makkelijk in de doe-modus spring en meehelp of bijvoorbeeld boodschappen doe en lekker ga koken.
Volgens het boek kan er ook een link liggen met je jeugd. Hieruit zou je bijvoorbeeld kunnen concluderen dat ik vroeger weinig ben geknuffeld en er juist veel voor me is gedaan/ gezorgd en ik veel cadeaus en positieve woordjes heb ontvangen. De laatste drie klopt zeker en van dat knuffelen, kan ik me in elk geval weinig herinneren.
En … wat kan je hier nu mee?
De theorie is eigenlijk vrij simpel. Als je voorkeurstaal ligt bij aanraking en intimiteit, dan zal je dat niet alleen fijn vinden om te ontvangen, maar je zult dit ook het makkelijkst gebruiken om je liefde naar een ander te uiten. Als die ander echter meer van de lieve woordjes is, dan wordt deze liefde niet zo ervaren en vice versa. Met andere woorden, je praat langs elkaar heen en de liefde stroomt minder en minder.
Volgens Gary Chapman is het dus belangrijk om de taal van je partner te leren kennen en te leren ‘spreken’. Als lieve woordjes de taal is van je partner, dan is het erg belangrijk om haar op deze manier je liefde te tonen. Je kunt dus er niet blindelings op vertrouwen dat je voldoende hebt aan je eigen voorkeurstaal. Ik zou zeggen, ga op onderzoek uit …
Gerelateerde Blogs over relaties en liefde
Lees ook eens de volgende Blogs:
- De relatiecyclus richting een bewuste relatie
- Terugkerende relatiepatronen – Transactionele Analyse (TA)
- Je relatie verbeteren in tien stappen – Ga direct aan de slag
- Geweldloze communicatie – voor of na een scheiding
- Tien kenmerken van een goede relatie
- Scheiden of blijven? Haarscherpe analyse + 10 vragen aan jezelf
GRATIS E-Book: alles over scheiden (inclusief twijfelfase)
Wil je een compleet en helder overzicht? Hoe om te gaan met de twijfel? Wanneer en wat vertellen jullie de kinderen, familie en vrienden? Welke financiële consequenties zijn er en wat is er mogelijk qua woning? Wat spreken jullie af in het ouderschapsplan? Hoe blijf je samen goede ouders en werk je toe naar meer geluk? Het gratis eBook gaat in op alle aspecten rondom een scheiding.