Vijf talen van liefde

minuten leestijd

Op een seminar van Rutney Sluis hoorde ik onlangs over vijf talen van liefde. Een interessante theorie over de liefde van Gary Chapman. Gary is relatietherapeut en filosoof en schreef in 1995 zijn bestseller ‘The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate’.

Het komt er simpelweg op neer dat er verschillende manieren zijn om je liefde te uiten of je geliefd te voelen. Als je in een relatie beide een andere ‘liefdestaal’ spreekt, dan leidt dat vroeg of laat tot problemen. Zo kan het zijn dat je veel van je partner houdt, maar dat het lijkt of jouw liefde niet aankomt, of juist andersom. Volgens Gary moeten we onze liefde niet uiten in onze eigen ‘favoriete taal’, maar in die van onze partner.

Welke vijf liefdestalen zijn er dan?

Gary Chapman onderscheidt de volgende vijf talen:

Scheiden en 5 Talen van de Liefde via Mediation | Soest, Nieuwegein en Utrecht(
5 Talen van de Liefde
  1. Words of Affirmation
  2. Acts of Service
  3. Receiving Gifts
  4. Quality Time
  5. Physical Touch

Hieronder volgt een korte uitleg van elke liefdestaal.

1. Words of Affirmation (lieve woordjes)

Dit kan op veel manieren. Denk bijvoorbeeld aan complimenten geven, iemand positief aanmoedigen of trots en vertrouwen uitspreken. Het kan zelfs in de vorm van vergeving vragen of toegeven dat je iets verkeerd hebt gedaan. Voor mensen met deze voorkeur is bijvoorbeeld een belediging of kritiek extra zwaar te verduren. Tenslotte is de toon van de woordjes erg belangrijk: “c’est le ton qui fait la musique”.

2. Acts of Service (iets doen voor een ander)

Met deze taal uit je de liefde door dingen voor je partner te doen. Mensen met deze liefdestaal zijn behulpzaam en staan in praktische zin klaar voor de ander. Omgekeerd vinden ze het fijn als de partner iets doet wat hun leven verlicht en makkelijker maakt. Er is voor hen dan ook niets vervelender dan een niet nagekomen belofte om te helpen, luiheid of het creëren van juist nog meer werk.

3. Receiving Gifts (cadeaus geven)

Het gaat bij deze taal niet om een duur cadeau, maar om de intentie en het feit dat je aan de ander denkt. Een kaartje of een goed uitgezocht kleinigheidje kan al genoeg zijn om deze mensen het gevoel van waardering en liefde te geven. Omgekeerd is natuurlijk niets vervelender dan bijvoorbeeld een vergeten, verjaardag, trouwdag of een haastig uitgezocht ‘standaard’ cadeau, zoals een boekenbon.

4. Quality Time (samen zijn in volle aandacht)

Iemand die deze taal spreekt, geeft de volledige aandacht en tijd. Bijvoorbeeld door samen naar de film of sauna te gaan, een spelletje te spelen of te praten. Bij het praten is het dan vooral belangrijk om goed te luisteren en diepere gevoelens de delen. Alles draait om “Quality Time” en er is daarom ook niets vervelender dan bijvoorbeeld afleiding door een mobieltje of het afzeggen van een leuk afspraakje.

5. Physical Touch (aanraking en intimiteit)

Ook deze taal kent vele dialecten, waarbij vrijen er slechts één is. Mensen met een voorkeur voor deze taal zijn erg gesteld op knuffels, aanraking, massage, handen vasthouden of gewoon op de bank tegen elkaar aan liggen. Als een bepaalde aanraking niet prettig is, dan bereik je met die aanraking juist het tegenovergestelde van liefde.

Wat is jouw en mijn voorkeurstaal van de liefde?

Waarschijnlijk heb je na het lezen al wel een idee waar jouw eigen voorkeur ligt. Ik wel in elk geval. Uit nieuwsgierigheid heb ik toch de liefdestalen-test gedaan op de site van Gary Chapman. Gaat heel makkelijk en kost een paar minuten. Dit is mijn score:

11 Physical Touch
8 Quality Time
5 Words of Affirmation
4 Acts of Service
2 Receiving Gifts

Mijn voorkeurstaal ‘Physical Touch’ was geen verrassing. Wat me wel verbaasde, was het feit dat een aantal andere talen ook erg hoog scoorden en dat ‘Acts of Service’ juist laag scoort. Dit terwijl ik bij anderen juist makkelijk in de doe-modus spring en meehelp of bijvoorbeeld boodschappen doe en lekker ga koken.

Volgens het boek kan er ook een link liggen met je jeugd. Hieruit zou je bijvoorbeeld kunnen concluderen dat ik vroeger weinig ben geknuffeld en er juist veel voor me is gedaan/ gezorgd en ik veel cadeaus en positieve woordjes heb ontvangen. De laatste drie klopt zeker en van dat knuffelen, kan ik me in elk geval weinig herinneren.

En … wat kan je hier nu mee?

De theorie is eigenlijk vrij simpel. Als je voorkeurstaal ligt bij aanraking en intimiteit, dan zal je dat niet alleen fijn vinden om te ontvangen, maar je zult dit ook het makkelijkst gebruiken om je liefde naar een ander te uiten. Als die ander echter meer van de lieve woordjes is, dan wordt deze liefde niet zo ervaren en vice versa. Met andere woorden, je praat langs elkaar heen en de liefde stroomt minder en minder.

Volgens Gary Chapman is het dus belangrijk om de taal van je partner te leren kennen en te leren ‘spreken’. Als lieve woordjes de taal is van je partner, dan is het erg belangrijk om haar op deze manier je liefde te tonen. Je kunt dus er niet blindelings op vertrouwen dat je voldoende hebt aan je eigen voorkeurstaal. Ik zou zeggen, ga op onderzoek uit …

Gerelateerde Blogs over relaties en liefde

Lees ook eens de volgende Blogs:

Foto van GRATIS E-Book: alles over scheiden (inclusief twijfelfase)

GRATIS E-Book: alles over scheiden (inclusief twijfelfase)

Wil je een compleet en helder overzicht? Hoe om te gaan met de twijfel? Wanneer en wat vertellen jullie de kinderen, familie en vrienden? Welke financiële consequenties zijn er en wat is er mogelijk qua woning? Wat spreken jullie af in het ouderschapsplan? Hoe blijf je samen goede ouders en werk je toe naar meer geluk? Het gratis eBook gaat in op alle aspecten rondom een scheiding.

JA, IK WIL HET GRATIS E-BOOK !

Wat kunnen wij betekenen?

Professionele en betrokken hulp bij relatie of scheiding

Jullie zoeken Relatietherapie

Relatiecoaching op basis van EFT past goed als:

  • jullie beiden commitment hebben voor verbetering.
Dit traject geeft jullie

Praktische handvatten en nieuwe inzichten richting veilige hechting en verbinding. Jullie relatie wordt sterker én leuker!

Jullie zoeken Verheldering

Verhelderende gesprekken zijn geschikt als:

  • er sprake is van sterke twijfel en onduidelijkheid.
Dit traject geeft jullie

De mogelijkheden om samen de knoop te ontwarren. Na afloop hebben jullie meer zicht op de toekomst, samen óf uiteen.

Jullie zoeken Scheidingsmediation

Scheidingsmediation past bij de situatie dat:

  • tenminste één van jullie echt wil scheiden.
Dit traject geeft jullie

Een helder inzicht over het stappenplan, de tijdsduur en kosten van jullie complete scheidingstraject.

Jullie willen advies over de relatie/ scheiding
Plan direct een gratis advies-gesprek

Gerelateerde blogs

Ik heb diverse blog geschreven over relatiepatronen. Denk hierbij aan patronen vanuit EFT (Emotionally Focused Therapy), maar ook aan patronen vanuit ...

In tien stappen naar een gezonde relatie. Bijna te mooi om waar te zijn. Toch is er een methode die in ruim driekwart van de gevallen een positief eff...

In deze blog neem ik je mee in de relatiecyclus richting een bewuste relatie. De blog is geïnspireerd op het werk van Harville Hendrix en Helen Hunt....

“Geweldloze communicatie” is een geweldige praktisch en bruikbaar boek van Marshall Rosenberg. Dit artikel gaat over omgang met boosheid. En laten...

In mijn mediation praktijk zie ik vaak dat eenzelfde onderwerp steeds naar voren blijft komen. Er zit zoveel ‘lading’ op, dat er bij het minste of...

Wel eens bij stil gestaan op welke manier we persoonlijk met conflicten omgaan? Ik vond het wel confronterend om dit bij mezelf te herkennen. Hieruit ...

In de onderstaande Blog vind je de tien meest genoemde kenmerken van een goede relatie. Deze kenmerken zijn afkomstig uit boeken, wetenschappelijke ar...

Dit artikel gaat over conflictpatronen. Toen ikzelf enkele jaren geleden een test deed voor conflictstijlen (zie het vorige artikel over conflictstijl...

Over de auteur

Foto van Gerwin Timmerman

Gerwin Timmerman

VESTIGING SOEST

Ik ben mediator sinds 2010 en de oprichter van Samen Uiteen. Inmiddels combineer ik mediation met EFT relatietherapie. Hieruit haal ik veel voldoening. Met name word ik blij van persoonlijke groei, herstel van relaties en verbetering van communicatie. Ouders die er samen weer sterker voor staan en een veilige basis vormen voor hun kinderen. Voor mij is het heel belangrijk dat ik zelf ervaring heb met persoonlijke ontwikkeling, relaties, ouderschap, scheiden, samengestelde gezinnen en omgang met ex-partners. Daarnaast ben ik ook financieel, fiscaal en juridisch goed onderlegd als ondernemer en bedrijfskundige.

VOLG MIJ OP: LinkedIn Facebook

LEER MIJ KENNEN

Waar sta jij momenteel?

Onze vier beloftes

JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR

WIJ BIEDEN JULLIE VOLLEDIGE SUPPORT

OPENHEID IN EEN VEILIGE SFEER

ALS STERKERE PERSONEN EEN NIEUWE TOEKOMST IN