Kosten mediation bij echtscheiding 2020

Alles over scheiden | Mediation | Soest - Utrecht - NieuwegeinDe kosten van de mediation zijn afhankelijk van de situatie. Is de scheiding eenvoudig of complex? Hebben jullie kinderen of niet? Kunnen jullie ook onderling zaken afstemmen? Of bespreken jullie liever alles bij de mediator?

Hieronder vind je een transparant en volledig overzicht van alle kosten. Het is mij opgevallen dat ik hierin vrij uniek ben en collega mediators hun prijzen meestal niet op de website vermelden.

Subsidiemogelijkheden mediation bij scheiding

De Raad voor de Rechtsbijstand subsidieert mensen met weinig geld. Het gaat hierbij zowel om inkomen als vermogen.

Inkomensnormen

Kijk hier voor wat betreft je inkomen of je voor subsidie in aanmerking komt. Zoek bij het kopje ‘mediations van vier uur of meer’.

Normen met betrekking tot je vermogen

Ook mag je niet teveel eigen vermogen hebben. Denk hier bijvoorbeeld aan spaargeld of de overwaarde van een woning. Kijk hier voor wat betreft je vermogen bij ‘heffingvrij vermogen bij rechtsbijstand en mediation’.

Subsidiebedragen 2020

Als je aan beide voorwaarden voldoet, krijg je subsidie. Je kunt al scheiden voor slechts 55 euro per persoon (eigen bijdrage 2020). Zeker de moeite waard om uit te zoeken!

Kosten zonder subsidie

Een gemiddelde scheiding bestaat uit vier tot zes bijeenkomsten van elk 1 tot 1,5 uur. Ook besteedt de mediator tijd aan correspondentie, maakt hij alimentatieberekeningen, een echtscheidingsconvenant en bijvoorbeeld het ouderschapsplan. De kosten van een echtscheiding bestaan uit:

Kosten echtscheiding en mediation

 • Honorarium van de mediator. Het honorarium is 150 euro per uur, exclusief BTW. Dit is onafhankelijk van het bereiken van een oplossing.
 • De kosten van eventueel ingeschakelde derden. Denk hierbij aan een financieel adviseur, fiscalist, hypotheek adviseur of kindercoach. Dit gebeurt alleen op eigen verzoek. Het is in veruit de meeste gevallen niet nodig.
 • Het honorarium van de advocaat die het echtscheidingsverzoek indient. Hou hierbij rekening met een bedrag van 250 tot 350 euro.
 • De griffierechten bij de rechtbank à 304 euro. Heb je recht op gesubsidieerde mediation, dan betaal je slechts 83 euro griffierechten (beide bedragen zijn prijspeil Utrecht per januari 2020 en BTW-vrij).

Een klein rekenvoorbeeld

 • Vier bijeenkomsten van elk anderhalf uur (in totaal 6 uren).
 • Opstellen alimentatieberekening, echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan (bijvoorbeeld 4 uren).
 • Correspondentie telefonisch of via mail (bijvoorbeeld 1 uur).

Dit voorbeeld betreft in totaal 11 uren voor 1.650 euro. Plus 300 euro honorarium voor de advocaat en griffierechten à 304 euro (BTW vrij). Dit maakt een totaalprijs van 2.254 euro, zijnde 1.127 euro per persoon (beide exclusief BTW).

Liever een vaste prijs?

Hebben jullie liever een vaste prijs? Dan is het complete pakket een goede optie. Je betaalt een vaste all-in prijs van 1.250 euro per persoon, exclusief BTW en inclusief:

 • een onbeperkt aantal mediation gesprekken;
 • onbeperkt mailen en bellen naar jullie mediator, tevens financieel, fiscaal en juridisch deskundige;
 • meerdere alimentatieberekeningen met persoonlijke toelichting;
 • het opstellen van het echtscheidingsconvenant/de vaststellingsovereenkomst;
 • het opstellen van het ouderschapsplan;
 • opstellen en indienen verzoekschrift naar rechtbank (dus inclusief honorarium advocaat);
 • inschrijving van jullie echtscheidingsbeschikking in het register van de burgerlijke stand;
 • nazorg voor de periode na de scheiding tegen 50% korting van het reguliere tarief.

Mogelijke bijkomende kosten bij echtscheiding

Naast kosten voor mediation en advocaat kunnen er meer kosten zijn. Hieronder vind je een korte opsomming van mogelijk bijkomende kosten:

 1. Stel jullie hebben een eigen woning. Bijkomende kosten kunnen dan zijn:
  • makelaarskosten voor een taxatie of de verkoop van jullie woning;
  • kosten van een hypotheekadviseur voor het oversluiten van de hypotheek op één van jullie beider namen;
  • notariskosten voor de voornoemde aanpassing van de hypotheek.
 2. Jullie hebben een testament. Het kan zinvol zijn om één of beide testamenten aan te laten passen bij de notaris.
 3. Stel jullie hebben een bedrijf. In sommige gevallen is dan een externe waardebepaling noodzakelijk. Dit kan bijvoorbeeld door een accountant worden gedaan en brengt dan kosten met zich mee.
 4. Jullie hebben een complexe pensioensituatie. Het kan dan verstandig zijn om bij een pensioenadviseur advies in te winnen.

Extra maandelijkse kosten na de scheiding

Na de scheiding wonen jullie beiden apart. Ieder zijn/haar eigen huishouden. Dit brengt per definitie hogere maandelijkse lasten met zich mee. Grofweg wordt er wel eens als volgt gerekend:

 • Neem jullie maandelijkse netto inkomen voor de scheiding. Bijvoorbeeld 4.000 euro samen.
 • Trek hier de maandelijkse kosten van de kinderen vanaf. Laten we gemakshalve even rekenen met 1.000 euro voor de kinderen.
 • Er blijft dan maandelijks 3.000 euro over voor het huishouden van jullie als ouders.
 • Na de scheiding hebben jullie beiden 60% van dit bedrag nodig, zijnde 1.800 euro ieder.

Bovenstaande rekenregel wordt ook toegepast bij het berekenen van de alimentatie.

Eenmalige kosten na de scheiding

Tenslotte hebben jullie eenmalig kosten aan de verhuizing en aan de inrichting van jullie nieuwe huis.

Klik hier om zelf online een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen
(Ik verwelkom maximaal twee nieuwe cliënten per maand)

Google Reviews

Natasja Goedschalk
Natasja Goedschalk
10:50 24 Jan 20
Wat ontzettend prettig om met Gerwin te werken. Alles werd duidelijk en rustig uitgelegd. Gerwin heeft verstand van zaken ook voor het emotionele gedeelte was veel tijd en begrip, zoveel dat wij zelfs zijn gestart met relatietherapie bij hem. Bedankt Gerwinlees meer
Martijn
Martijn
12:45 04 Oct 19
Gerwin een meer dan aan te bevelen mediator. Zeer persoonlijk, daarnaast denkt hij in scenario's. Wat helpt in onduidelijke situaties die zich kunnen voordoen na de scheiding.lees meer
Oscar
Oscar
19:58 08 Jun 19
Gerwin van Samen Uiteen is een goede en professionele mediator met een fijne en persoonlijke benadering. Hij nam ruim de tijd om samen met ons de lastige stappen van onze scheiding te doorlopen. Dat was zonder hem misschien ook gelukt maar zeker niet zo rustig en weloverwogen. Dat gun ik iedereen die een scheiding door moet maken.lees meer
Willeke Geertman
Willeke Geertman
14:46 03 Feb 19
Zeer aan te bevelen mediator. Uitstekende begeleiding bij echtscheidingsprocedure. Creëert een prettige sfeer in de praktijk tijdens de bezoeken. Convenant goed opgesteld en naar wens afgehandeld.lees meer
Robert 46
Robert 46
14:32 02 Oct 18
Met gemengde gevoelens het mediation-traject ingegaan maar Gerwin heeft alles met veel gevoel tot in de puntjes begeleid. Kundig en luisterend oor voor beide partijen. Zeer tevreden. Bedankt ! (Het is dat er maar 5 sterren gegeven kunnen worden.......).lees meer
twilight star
twilight star
13:01 01 Oct 18
Dank je Gerwin, voor je deskundigheid en je persoonlijke noot. Het heeft ons geholpen om echt samen uiteen te gaan. Een huwelijk beeindigen gaat verder dan alleen verdriet en laat ons ook de toekomst zien als ouders waarin weer ruimte komt voor licht . 🙏lees meer
Sylvester VL
Sylvester VL
21:15 04 Sep 18
Met hulp van Gerwin in goed overleg alles kunnen regelen. Ik waardeer zijn manier van doorvragen en heldere beschrijvingen erg. Hierdoor onstond er beter wederzijds begrip.lees meer
Sabrina van Ledden
Sabrina van Ledden
21:21 03 Sep 18
Mede dankzij de gesprekken met Gerwin zijn mijn voormalige partner en ik met een tevreden gevoel uit elkaar gegaan.
Ans van der Rijst
Ans van der Rijst
09:13 10 May 18
De mediator Gerwin Timmerman is een rustige, betrouwbare man die de tijd neemt om samen met jou of samen met je aanstaande ex-partner (zo als in ons geval) alle punten doorneemt. Geeft goede adviezen. Bij ons ging alles in goed overleg en mede door de goede zorg en flexibiliteit van Gerwin konden we dit traject in een relatief korte tijd realiseren. In een toch vervelende periode, het mediation traject als zeer positief ervaren.lees meer
Volgende beoordelingen

Gratis eBook

Wil je een compleet en helder overzicht van wat er op je af komt bij een scheiding?

Alles over scheiden | Mediation | Soest - Utrecht - Nieuwegein

Afspraak plannen

Vragen over scheiden en mediation? Plan zelf online een vrijblijvend adviesgesprek in.

Samen Uiteen afspraak plannenMaximaal twee nieuwe cliënten per maand