Stappenplan

Alles over scheiden | Mediation | Soest - Utrecht - NieuwegeinBij een echtscheiding via mediation worden globaal onderstaande acht stappen doorlopen:

  1. Scheidingsmelding
  2. Intake en kennismaking (vrijblijvend)
  3. Financiële afspraken
  4. Afspraken over de kinderen
  5. Scheidingsverzoek rechtbank
  6. Rechterlijke beschikking
  7. Inschrijving burgerlijke stand
  8. Evaluatie en nazorg

Tijdsduur

Hieronder volgt een indicatie van de te verwachten tijdsduur.

Stap 1 t/m 5

De eerste vijf stappen nemen gemiddeld drie tot vijf sessies in beslag. Uitgaande van één sessie per week, zal het scheidingsverzoek dus al na vier tot zes weken klaar kunnen zijn. Is er bijvoorbeeld vooraf op de meeste punten al overeenstemming, dan kan dit uiteraard sneller. Is er meer behoefte aan ‘rijping’ en bedenktijd, dan is het aan te raden om bijvoorbeeld om de twee weken bij elkaar te komen.

Stap 6

De uitspraak van de rechter (stap zes) is sterk afhankelijk van de betreffende rechtbank en duurt in Utrecht momenteel zo’n zes tot acht weken.

Stap 7

Voor een spoedige doorlooptijd is het van belang om beide de ‘akte van berusting’ te ondertekenen, waarmee wordt afgezien van hoger beroep. Hierdoor is het mogelijk om direct de echtscheiding in te schrijven in het register van de burgerlijke stand van de plaats waar het huwelijk is voltrokken. Dit duurt een paar dagen tot één week, waarna u officieel gescheiden bent.

Stap 8

Na afloop wordt samen het scheidingsproces geëvalueerd. Enerzijds om er wat van te leren en anderzijds om te kijken of er nog ‘open eindjes’ zijn. Ook in de periode erna, kunnen er wijzigingen optreden, die aanleiding geven om opnieuw om de tafel te zitten of bijvoorbeeld een ouderschapsplan te herzien.