Acht-stappenplan bij echtscheiding via mediation

Alles over scheiden | Mediation | Soest - Utrecht - NieuwegeinBij een echtscheiding via mediation kunnen jullie globaal het volgende stappenplan aanhouden. Klik op de links voor meer informatie over de acht stappen:

 1. Scheidingsmelding
 2. Intake en kennismaking (vrijblijvend)
 3. Financiële afspraken
 4. Afspraken over de kinderen
 5. Scheidingsverzoek rechtbank
 6. Rechterlijke beschikking
 7. Inschrijving burgerlijke stand
 8. Evaluatie en nazorg

Tijdsduur echtscheidingstraject

Een echtscheiding is pas definitief bij stap 7. Dat is de inschrijving bij de burgerlijke stand. Tot die tijd moeten jullie rekening houden met een tijdsduur van ongeveer drie tot zes maanden. Hieronder zie je de tijdsduur voor het hele stappenplan per stap.

Stap 1 – Scheidingsmelding (enkele dagen tot maanden)

Dit is het moment waarop één van jullie de knoop definitief doorhakt. Het moment waarop de één tegen de ander uitspreekt definitief te willen scheiden.

Soms zijn hier jaren van gesprekken aan vooraf gegaan. Hebben jullie al keer op keer samen op dit kruispunt gestaan, dan is het besluit geen complete verrassing. Soms komt het ook voor dat er weinig over wordt gesproken. De één verrast de ander min of meer met de scheidingsmelding.

Afhankelijk van jullie specifieke situatie nemen jullie dagen, weken of soms maanden de tijd om tot concrete actie over te gaan. Een eerste concrete actie is dan bijvoorbeeld een adviesgesprek bij een advocaat of mediator (stap 2).

Stap 2 – Intake en kennismaking (enkele dagen)

Tijdsduur echtscheiding via mediation | Soest - Utrecht - Nieuwegein

Tijdsduur van een echtscheiding

Jullie hebben de afspraak gemaakt voor een adviesgesprek. Dit kan bij een advocaat of een mediator zijn. Het biedt jullie de gelegenheid om al je vragen te stellen. Maar ook om de advocaat of mediator te leren kennen. Is er voldoende klik en vertrouwen? Ben je niet helemaal zeker? Plan dan liever nog een adviesgesprek in bij een ander. Binnen enkele dagen nemen jullie het besluit om met deze professional jullie echtscheidingstraject aan te gaan. Het stappenplan komt daarmee in een stroomversnelling. Er is werk aan de winkel.

Bij Samen Uiteen is het mogelijk om zelf online een adviesgesprek in te plannen. Zo leg je eenvoudig beide agenda’s naast elkaar en kies je zelf het beschikbare tijdstip wat jullie het beste uitkomt.

Stap 3 en 4 – Financiële afspraken en afspraken over de kinderen (2 tot 4 maanden)

Deze beide stappen lopen vaak door elkaar heen. Ze hangen deels ook met elkaar samen. In totaal nemen beide stappen tussen de twee en vier maanden in beslag. Jullie bepalen grotendeels zelf de snelheid van het stappenplan.

Veelal wordt gestart met een berekening van kinderkosten en alimentatie. Dit geeft financieel overzicht voor allebei. Het beantwoord vragen als:

Ouderschapsplan

Zodra deze financiële basisvragen zijn beantwoord, wordt direct gestart met de afspraken over de kinderen. Deze afspraken resulteren in het ouderschapsplan. Hierbij maken jullie afspraken over zaken als:

 • praktische zorgverdeling voor de kinderen;
 • verdeling van de kinderkosten;
 • afspraken over vakanties, feestdagen, verjaardagen, etc.;
 • en nog veel meer …

Echtscheidingsconvenant

Echtscheidingsconvenant - Mediator - Soest | Nieuwegein

Echtscheidingsconvenant

Zodra de afspraken over de kinderen in concept klaar zijn, starten jullie met een financiële inventarisatie. Wat hebben jullie aan schulden en bezittingen? Denk hierbij aan:

 • bank- en spaar tegoeden
 • eigen woning met overwaarde
 • lijfrentes en pensioenen;
 • studieschulden of leaseverplichtingen
 • een eigen bedrijf of aandelen
 • inboedel, auto’s, motoren, etc.

Eerst maken jullie een compleet overzicht van alle schulden en bezittingen. Daarna bespreken jullie pas de onderlinge verdeling. Alle afspraken hierover komen in het echtscheidingsconvenant.

Als het goed is, hebben jullie nu een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant. Zodra jullie beiden akkoord zijn, worden deze documenten ondertekend. Dit vormt de basis voor jullie echtscheidingsverzoek naar de rechtbank.

Stap 5 – Scheidingsverzoek rechtbank (enkele dagen)

Het echtscheidingsverzoek naar de rechtbank gaat grotendeels op papier. Het indienen van dit verzoek is een kleine formaliteit. Als jullie alle stukken bij elkaar hebben, kan het scheidingsverzoek al binnen 1 of 2 werkdagen zijn ingediend. De volgende papieren zijn nodig:

 • het getekende echtscheidingsconvenant in tweevoud;
 • twee exemplaren van het getekende ouderschapsplan (alleen als er kinderen onder de 18 zijn);
 • een recente huwelijksakte;
 • recente geboorteaktes van de kinderen;
 • een papieren kopie van jullie legitimatiebewijs met jullie originele handtekening erop.

Stap 6 – Rechterlijke beschikking (2 tot 6 weken)

Kosten echtscheiding en mediation

Rechterlijke beschikking

Deze stap bestaat voornamelijk uit wachten. Wachten totdat jullie echtscheidingsverzoek op de rol staat en door de rechter behandeld wordt. De rechter zal in principe altijd besluiten om jullie verzoek in te willigen. Het is immers door jullie samen ingediend. Jullie ontvangen dan na afloop een rechterlijke beschikking. Dit vormt een belangrijke juridische basis voor de scheiding. Het betekent nog niet dat jullie al formeel gescheiden zijn!

Akte van berusting

In Nederland kun je tegen elk besluit van de rechter in hoger beroep gaan. Dus ook tegen de rechterlijke beschikking van jullie eigen scheiding. Daarom tekenen jullie een ‘akte van berusting’. Hiermee geven jullie aan om niet in hoger beroep te gaan. Zodra dit is ondertekend, kan jullie scheiding worden ingeschreven in het register van de burgerlijke stand.

Stap 7 – Inschrijving burgerlijke stand (enkele dagen)

Het inschrijven van de scheiding in de burgerlijke stand is een kleine stap. Deze kleine stap uit het stappenplan is echter wel het moment waarop jullie officieel gescheiden zijn. Als deze kleine stap wordt vergeten, blijven jullie dus gewoon getrouwd. De inschrijving is meestal binnen enkele werkdagen verwerkt door de betreffende gemeente. Hiervan krijgen jullie uiteraard bericht.

Stap 8 – Evaluatie en nazorgMediation gesprek - echtscheiding - Soest, Utrecht en Nieuwegein

Deze stap is meestal niet nodig. In sommige gevallen is het echter wel wenselijk. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

 • De kinderen worden ouder en de afspraken uit het ouderschapsplan zijn door de tijd achterhaald. Jullie vinden het handiger om de nieuwe afspraken weer samen met een mediator te maken.
 • Eén van jullie wil verhuizen. Dit vraagt om aanpassing van de gemaakte afspraken.
 • Er is een nieuwe partner en jullie zijn benieuwd naar de consequenties voor kinder- en partneralimentatie.
 • Het inkomen van één van jullie is substantieel veranderd. Wat zijn hiervan de gevolgen?

eBook “Alles over scheiden – een complete checklist”

Wil je meer informatie over een scheiding? Vraag dan het gratis eBook aan. Hierin wordt een volledig en helder overzicht gegeven. Het eBook gaat veel verder dan het globale acht-stappenplan op deze pagina.

Checklist – Wat moet je regelen na de scheiding

Ben je net gescheiden? Dan komt er veel op je af. Er moet van alles geregeld worden. Het tijdig regelen hiervan kan problemen voorkomen, maar soms ook gewoon honderden euro’s opleveren. Bekijk hier de checklist met regelzaken na de scheiding.

 

Klik hier om zelf online een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen
(Ik verwelkom maximaal twee nieuwe cliënten per maand)

Google Reviews Soest

Samen Uiteen - Mediation - Soest
4.9
Gebaseerd op 22 recensies
powered by Google
Ruud kunkels
Ruud kunkels
14:17 18 Jan 22
Ik heb Gerwin ervaren als een geduldige mediator die goed kan luisteren en beide partijen goed aan het woord laat. De... sessies vonden plaats in een fijne kamer, dus de setting was goed. Ook zijn manier van aanpak en theoretische onderbouwing van bepaalde aspecten was prettig en professioneel. Met andere woorden, ik beveel hem van harte aan.lees meer
Djenna Luidens
Djenna Luidens
15:19 04 Nov 21
Vond het erg fijn om geholpen te worden door Gerwin. Het is een rustige en toegankelijke man. De website was al erg... overzichtelijk en duidelijk en staat echt boordevol informatie. Hij legt de zaken goed uit. In de gesprekken blijft hij echt onpartijdig.Ik ben zeer tevreden in hoe we geholpen zijn in een vrij heftig traject.lees meer
Harold Nguyen
Harold Nguyen
06:48 01 Oct 21
Gerwin heeft ons goed geholpen om het traject van scheiden op een mooie manier te kunnen te doen. Erg prettig om met... hem te werken.lees meer
Jaap Tevel
Jaap Tevel
01:18 29 Jul 21
Gerwin heeft ons goed geholpen om de zaken rondom de scheiding te regelen. Omdat we zelf al een en ander geregeld... hadden waren we in ongeveer 4 sessies klaar. Zijn site geeft veel duidelijke informatie.Gerwin is rustig, weloverwogen, deskundig en zijn achtergrond als psychosociaal therapeut heeft veel meerwaarde in deze moeilijke fase.lees meer
Frank Weijers
Frank Weijers
12:36 24 Mar 21
Gerwin komt rustig en prettig over, met verstand van zaken. Hij heeft niet alleen oog voor het zakelijke, maar ook voor... het emotionele en hij neemt dan ook alle tijd voor je. Het is fijn dat er even wat meer tijd kan worden genomen als je daar behoefte aan hebt tijdens zo'n ingrijpend proces. Uiteindelijk zijn we er samen met hem uit gekomen, met heldere afspraken en met oog voor ieders belangen.lees meer
Vivian Delnoy
Vivian Delnoy
09:55 13 Mar 21
Gerwin is echt het voorbeeld van een top mediator, althans hij heeft mijn verwachtingen overtroffen. Hij is... onpartijdig, transparant, geduldig, kalm en rustig, vriendelijk, zeer bekwaam, duidelijk & goed in verwachtingsmanagement. Bij ons duurde het proces wat langer, maar geen enkel moment heb ik me opgejaagd gevoeld door Gerwin. Wij mochten de tijd nemen die we nodig hadden. Hij respecteert ieder's eigen proces en laat je in je waarde. Dank je wel Gerwin dat je deze emotionele achtbaan toch iets draaglijker hebt kunnen maken.lees meer
Wanda Kuijer
Wanda Kuijer
08:17 25 Jan 21
Enigszins sceptisch bij Gerwin terecht gekomen, niet om Gerwin, maar of een mediator ons kon helpen om de scheiding te... begeleiden. Dankzij het enorme geduld, rust, professionele houding en kennis, hebben we het toch kunnen afronden. De (indien nodig)nazorg, blogs met heel veel verhelderende info vindt ik erg fijn om te ontvangen!!! Dank, zonder jou waren we er zeker niet uitgekomen!lees meer
Ed Oltmans
Ed Oltmans
11:05 12 Jan 21
Was duidelijk overzichtelijk en nam echt de tijd voor ons, een prettig persoon die ons goed heeft begeleid door deze... moeilijktijd.lees meer
Alex de Boer
Alex de Boer
14:54 04 Jan 21
Gerwin is een zeer prettige man, verstand van zaken, helpt beide partijen goed. Communiceert open, eerlijk. Is altijd... rustig, ook zeer prettig. Kortom gewoon goed.lees meer
Susanne de Vaal
Susanne de Vaal
20:11 26 Dec 20
Gerwin heeft ons (geheel online) geholpen met de hobbels, beslissingen en keuzes in een moeilijke weg van uiteen gaan.... Zijn openheid, rust, doortastendheid, professionaliteit en ervaring heeft ons ondersteund dit pad zorgvuldig, snel en geslaagd te doorlopen. De complexiteit van de situatie, waarin we in het buitenland woonden met het gezin en het benodigd hoog tempo van de zaken die geregeld moesten worden heeft Gerwin goed en professioneel begeleid. Tevens hebben we ook in korte tijd een band kunnen opbouwen online. Dank Gerwin!lees meer
Diederik Haitink
Diederik Haitink
20:47 17 Dec 20
Gerwin zorgt voor een ontspannen, professionele en prettige omgeving om in eigen gewenste tempo en op een liefdevolle... wijze alle persoonlijke en zakelijke processtappen te doorlopen.lees meer
ronald sturrus
ronald sturrus
18:33 21 Sep 20
Je word netjes ontvangen. Vooraf word er duidelijk verteld wat je er van kan verwachten. Er word geen kant gekozen voor... de man of de vrouw.lees meer
Sjoerd Beerten
Sjoerd Beerten
09:01 02 Sep 20
Met parate kennis omtrent regelgeving , objectiviteit en oog voor persoonlijk detail is Gerwin absoluut een aanrader. ... De huiselijke setting zorgt tijdens een toch lastig traject voor een ontspannen sfeer.lees meer
Eva Beerten-Boom
Eva Beerten-Boom
07:31 14 Aug 20
Super fijne en duidelijke begeleiding.Persoonlijke en professionele afhandeling.
Elise Van Erp
Elise Van Erp
10:41 23 Jul 20
Gerwin is een fijne man om mee te praten en hij heeft altijd een luisterend oor .Hij is zeker een aanrader
Peggy Nab
Peggy Nab
17:46 02 Jun 20
Ondanks dat het natuurlijk een pijnlijk proces is heeft Gerwin ons heel plezierig en deskundig bijgestaan. Ik beveel... hem dan ook zeker aan.lees meer
henry
henry
05:28 02 Jun 20
Wij zijn heel goed geholpen door Gerwin.Het is echt top dat je in zo'n moeilijke tijd iemand hebt die met je meedenkt... en wat uit je handen kan nemen. Allebei zeer tevreden met de afloop!lees meer
Dennis van Schaik
Dennis van Schaik
09:49 27 May 20
In een informele en fijne sfeer de lastige zaken van de scheiding naar beider tevredenheid kunnen afwikkelen zonder... advocaten en juridisch gedoe. Gerwin werkt via een duidelijke en overzichtelijke structuur zodat het gehele proces soepel verliep.lees meer
Nelleke van Hienen
Nelleke van Hienen
09:07 18 May 20
Ik kan mediation door Gerwin bij Samen Uiteen zeker aanraden! Tijdens de gesprekken nam hij alle tijd en werd er zonder... oordeel geluisterd en meegedacht.lees meer
Arjan van den Herik
Arjan van den Herik
10:59 12 May 20
Vriendelijk en meedenkend. Alles wat van toepassing was is duidelijk uitgelegd en mocht ik het niet helemaal begrijpen... is het nogmaals uitgelegd.Hele goede afhandeling.lees meer
Valerie Petit
Valerie Petit
15:09 03 Apr 20
Gerwin is rustig, neemt de tijd, reageert altijd snel en stelt eigen stukken en samenvatting van bijeenkomsten snel op... wat zorgt voor overzicht.lees meer
Edwin Vosmeer
Edwin Vosmeer
13:26 24 Mar 20
In een lastig tijdperk gebruik moeten maken van mediation en daarbij terecht gekomen bij Gerwin van Samen... Uiteen.Belangrijk om te horen en gehoord te worden in een onplezierige tijd, waarin je hebt besloten niet samen verder te gaan.Gerwin heeft ten volle aandacht voor de situatie en kan met zijn expertise op een goede toon en in een geschikt tempo een convenant en ouderschapsplan met je doorlopen resulterend tot een voor beiden geschikt resultaat. Fijn dat dit op deze manier kon.lees meer
Volgende beoordelingen

Google Reviews Nieuwegein

Samen Uiteen - Mediation - Nieuwegein
4.8
Gebaseerd op 10 recensies
powered by Google
Natasja Goedschalk
Natasja Goedschalk
10:50 24 Jan 20
Wat ontzettend prettig om met Gerwin te werken. Alles werd duidelijk en rustig uitgelegd. Gerwin heeft verstand van... zaken ook voor het emotionele gedeelte was veel tijd en begrip, zoveel dat wij zelfs zijn gestart met relatietherapie bij hem. Bedankt Gerwinlees meer
Martijn
Martijn
12:45 04 Oct 19
Gerwin een meer dan aan te bevelen mediator. Zeer persoonlijk, daarnaast denkt hij in scenario's. Wat helpt in... onduidelijke situaties die zich kunnen voordoen na de scheiding.lees meer
Oscar
Oscar
19:58 08 Jun 19
Gerwin van Samen Uiteen is een goede en professionele mediator met een fijne en persoonlijke benadering. Hij nam ruim... de tijd om samen met ons de lastige stappen van onze scheiding te doorlopen. Dat was zonder hem misschien ook gelukt maar zeker niet zo rustig en weloverwogen. Dat gun ik iedereen die een scheiding door moet maken.lees meer
Willeke Geertman
Willeke Geertman
14:46 03 Feb 19
Zeer aan te bevelen mediator. Uitstekende begeleiding bij echtscheidingsprocedure. Creëert een prettige sfeer in de... praktijk tijdens de bezoeken. Convenant goed opgesteld en naar wens afgehandeld.lees meer
Robert 46
Robert 46
14:32 02 Oct 18
Met gemengde gevoelens het mediation-traject ingegaan maar Gerwin heeft alles met veel gevoel tot in de puntjes... begeleid. Kundig en luisterend oor voor beide partijen. Zeer tevreden. Bedankt ! (Het is dat er maar 5 sterren gegeven kunnen worden.......).lees meer
twilight star
twilight star
13:01 01 Oct 18
Dank je Gerwin, voor je deskundigheid en je persoonlijke noot. Het heeft ons geholpen om echt samen uiteen te gaan. Een... huwelijk beeindigen gaat verder dan alleen verdriet en laat ons ook de toekomst zien als ouders waarin weer ruimte komt voor licht . 🙏lees meer
Sylvester VL
Sylvester VL
21:15 04 Sep 18
Met hulp van Gerwin in goed overleg alles kunnen regelen. Ik waardeer zijn manier van doorvragen en heldere... beschrijvingen erg. Hierdoor onstond er beter wederzijds begrip.lees meer
Sabrina van Ledden
Sabrina van Ledden
21:21 03 Sep 18
Mede dankzij de gesprekken met Gerwin zijn mijn voormalige partner en ik met een tevreden gevoel uit elkaar gegaan.
Ans van der Rijst
Ans van der Rijst
09:13 10 May 18
De mediator Gerwin Timmerman is een rustige, betrouwbare man die de tijd neemt om samen met jou of samen met je... aanstaande ex-partner (zo als in ons geval) alle punten doorneemt. Geeft goede adviezen. Bij ons ging alles in goed overleg en mede door de goede zorg en flexibiliteit van Gerwin konden we dit traject in een relatief korte tijd realiseren. In een toch vervelende periode, het mediation traject als zeer positief ervaren.lees meer
Volgende beoordelingen

Gratis eBook

Wil je een compleet en helder overzicht van wat er op je af komt bij een scheiding?

Alles over scheiden | Mediation | Soest - Utrecht - Nieuwegein

Afspraak plannen

Vragen over scheiden en mediation? Plan zelf online een vrijblijvend adviesgesprek in.

Samen Uiteen afspraak plannen Maximaal twee nieuwe cliënten per maand