Stap 1. Scheidingsmelding
Als één van beiden heeft besloten om de relatie te beëindigen, moet dat aan de andere partner worden verteld. Dit wordt de scheidingsmelding genoemd.
De scheidingsmelding is nodig omdat een dergelijk besluit voor de andere partner volkomen uit de lucht kan komen vallen. Dit kan bij deze partner leiden tot shock, verdriet, woede, onzekerheid, vernedering en/of wanhoop (zie ook onderstaande rouwverwerkingscurve)

Verlaten of verlaten worden?
Het is belangrijk te beseffen dat de partner die wil scheiden al veel langer met zijn verwerkingsproces bezig is en waarschijnlijk al in de opgaande lijn zit. Diegene die wordt verlaten zit daarentegen vaak nog aan de linkerkant van de curve en heeft dus meer tijd nodig om de scheidingsmelding te verwerken.
Emoties en afspraken
Voor de partner die wordt verlaten is het heel belangrijk om te weten waarom. Als de reden voor de scheiding niet werkelijk gehoord kan worden, zal dit tijdens het scheidingsproces voortdurend terugkomen. De emoties die hiermee gepaard gaan maken het dan lastig om tot concrete afspraken te komen. De mediator zal erbij ondersteunen om de emoties en afspraken van elkaar te scheiden en aan beide partijen afzonderlijk aandacht te geven.
Achtergrondinformatie
De volgende blog-artikelen zijn wellicht interessant in de fase van de ‘scheidingsmelding’:
- Conflictstijlen – Welke stijl heb jij?
- Conflictpatronen – Herken je één van deze drie?
- Systemische werking bij scheiding en samengestelde gezinnen
- Geluk – Hoe bereik je dat?
Terug naar het acht-stappenplan
Klik hier om terug te komen in het acht-stappenplan of hier om naar de volgende stap te gaan