Serie van vier uitzendingen over scheiden in Klokhuis

minuten leestijd

Klokhuis besteedt aandacht aan scheidingen. In een serie van vier afleveringen wordt het onderwerp ‘scheiden’ toegankelijk gemaakt voor kinderen. Heel praktisch, herkenbaar en zowel serieus als met humor.

Kinderen vertellen in de serie openhartig over de scheiding van hun ouders en hoe ze zich daarover voelen. Een echte aanrader om te bekijken via “uitzending gemist”. Hieronder volgt een korte samenvatting van de eerste uitzending van vorige week.

Hoe vaak komt het volgens Klokhuis voor?

Scheiden - Klokhuis | Samen Uiteen Mediation Soest, Nieuwegein en Utrecht
Serie uitzendingen van Klokhuis over scheiden

Volgens Klokhuis eindigt bijna de helft van alle relaties in een scheiding. Voor samenwoners ligt het aantal scheidingen 1 op 2 en bij mensen die getrouwd zijn eindigt ⅓ in een scheiding. Dit betekent concreet dat per jaar 70.000 kinderen te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. Volgens een psycholoog één van de meest ingrijpende gebeurtenissen voor een kind, immers:

 • Het veilige gezin valt praktisch uit elkaar, bij papa missen ze mama en omgekeerd.
 • Kinderen moeten verhuizen of krijgen te maken met twee huizen.
 • Soms verandert zelfs de school en daarmee ook alle klasgenootjes.
 • Eén van de ouders krijgt bijvoorbeeld weer een nieuwe relatie en daar zit je als kind al helemaal niet op te wachten.

Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor kinderen?

De meeste kinderen voelen zich boos of verdrietig en in sommige gevallen zelfs eenzaam. Volgens de psycholoog liggen hier drie oorzaken of ‘gedachtes’ aan te grondslag:

 1. Als mijn vader en moeder stoppen om van elkaar te houden, kunnen ze dan ook stoppen om van mij te houden?
 2. Moet ik nu kiezen tussen mijn vader en mijn moeder? Ik vertel dus papa maar liever niet over mama en omgekeerd.
 3. Is het soms mijn schuld dat mijn ouders gaan scheiden?

Gelukkig verdwijnt het gevoel van boosheid en verdriet meestal na een jaar en ontwikkelen kinderen zich weer normaal. Voorwaarde hierbij is wel dat de ouders goed met elkaar in gesprek blijven en ook regelmatig met hun kinderen praten over de scheiding. Lees in dit kader ook de blog met “Top-10 tips bij scheiding”. Een gezamenlijke scheiding via een mediator legt hiervoor een belangrijke basis.

Welke voordelen ervaren kinderen?

Op deze vraag wisten de meeste kinderen best wel antwoord te geven:

 • dubbele Sinterklaas en dus dubbele cadeaus;
 • dubbele verjaardagen;
 • en extra broertjes en zusjes.

Korte inhoud van de vier afleveringen over scheiden

Aflevering 1 – Scheiden: Uit elkaar

Maurice praat met kinderen van wie de ouders zijn gescheiden. Een kinderpsycholoog vertelt hoe je wereld op zijn kop komt te staan als je ouders scheiden. In de dramasketch is Jonathan bang dat zijn ouders gaan scheiden, maar volgens Said houden ze juist heel veel van elkaar.

Lees ook eens bijgaande blog: ‘Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?

Aflevering 2 – Scheiden: Vechtscheiding

Geweldloze communicatie als gescheiden ouders
Geweldloze communicatie als gescheiden ouders

Per jaar krijgen duizenden kinderen te maken met een vechtscheiding. Hoe is het om dit als kind mee te maken en wat kun je er aan doen? Maurice vraagt het kinderen die het zelf hebben meegemaakt en aan een kinderpsycholoog. In de dramasketch denken de cowboys terug aan hun jeugd en aan de vechtscheiding van hun ouders.

Vechtscheiding voorkomen lees dan ook:

Aflevering 3 – Scheiden: De Rechtbank

In deze aflevering gaat Nienke samen met een jongere naar de rechtbank. Wat kan je van een gesprek met een rechter verwachten? Welke vragen stelt de kinderrechter en wat doen ze met die informatie? Nienke is ook te gast bij kinderen die een brief met hun mening hebben geschreven. In de dramasketch wegen Said en Jonathan de voor- en nadelen van gescheiden ouders af.

Aflevering 4 – Scheiden: Hulp

Voor kinderen is het heel heftig als hun ouders gaan scheiden. Vaak denken kinderen dat het hun schuld is, dat ze moeten kiezen tussen hun ouders, schamen ze zich ervoor en hopen dat hun ouders weer bij elkaar komen. En bij een vechtscheiding blijven de ruzies doorgaan.

In deze aflevering laat Maurice samen met verschillende kinderen zien op welke manier en waar je hulp kunt zoeken als je ouders zijn gescheiden en wat je aan die hulp kan hebben. In de dramasketch in de vorm van een lied zingen twee gescheiden ouders dat ze ook liever hadden dat het anders was gegaan.

Picture of GRATIS E-Book: alles over scheiden (inclusief twijfelfase)

GRATIS E-Book: alles over scheiden (inclusief twijfelfase)

Wil je een compleet en helder overzicht? Hoe om te gaan met de twijfel? Wanneer en wat vertellen jullie de kinderen, familie en vrienden? Welke financiële consequenties zijn er en wat is er mogelijk qua woning? Wat spreken jullie af in het ouderschapsplan? Hoe blijf je samen goede ouders en werk je toe naar meer geluk? Het gratis eBook gaat in op alle aspecten rondom een scheiding.

JA, IK WIL HET GRATIS E-BOOK !

Wat kunnen wij betekenen?

Professionele en betrokken hulp bij relatie of scheiding

Jullie zoeken Relatietherapie

Relatiecoaching op basis van EFT past goed als:

 • jullie beiden commitment hebben voor verbetering.
Dit traject geeft jullie

Praktische handvatten en nieuwe inzichten richting veilige hechting en verbinding. Jullie relatie wordt sterker én leuker!

Jullie zoeken Verheldering

Verhelderende gesprekken zijn geschikt als:

 • er sprake is van sterke twijfel en onduidelijkheid.
Dit traject geeft jullie

De mogelijkheden om samen de knoop te ontwarren. Na afloop hebben jullie meer zicht op de toekomst, samen óf uiteen.

Jullie zoeken Scheidingsmediation

Scheidingsmediation past bij de situatie dat:

 • tenminste één van jullie echt wil scheiden.
Dit traject geeft jullie

Een helder inzicht over het stappenplan, de tijdsduur en kosten van jullie complete scheidingstraject.

Jullie willen advies over de relatie/ scheiding
Plan direct een gratis advies-gesprek

Gerelateerde blogs

Op deze pagina tref je een voorbeeld ouderschapsplan. Dit voorbeeld is volledig, actueel en direct als ouderschapsplan bruikbaar. Onderaan de blog kun...

Het is absoluut één van de lastigste momenten. Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden? Hieronder vind je veel bruikbare tips op een rij. Dus...

Deze serie van twee artikelen gaat over systemisch werken en de drie systemische wetmatigheden. Dit is ook wel bekend onder de naam familieopstellinge...

Deze serie van artikelen gaat specifiek over co-ouderschap en financiën. Wat is co-ouderschap? Hoe werkt kinderalimentatie en wat is zorgkorting? Wel...

Jullie zijn gescheiden of zitten er nog middenin? In beide gevallen weet je dat het best lastig kan zijn. Lastig om als ouders de communicatie open te...

Ook bij co-ouderschap kan er sprake zijn van kinderalimentatie of het gezamenlijke dragen van de kinderkosten.Kinderalimentatie in drie simpele stappe...

Deze uitspraken over alimentatie en verdiencapaciteit hoor ik steeds vaker in mijn praktijk:Waarom moet ik wel 32 uur in de week werken en wordt er bi...

Bij co-ouderschap zijn in elk geval de volgende vijf belastingvoordelen van belang: Kinderbijslag Kind Gebonden Budget (KGB) Inkomensafhankelijke Comb...

Over de auteur

Picture of Gerwin Timmerman

Gerwin Timmerman

VESTIGING SOEST

Ik ben mediator sinds 2010 en de oprichter van Samen Uiteen. Inmiddels combineer ik mediation met EFT relatietherapie. Hieruit haal ik veel voldoening. Met name word ik blij van persoonlijke groei, herstel van relaties en verbetering van communicatie. Ouders die er samen weer sterker voor staan en een veilige basis vormen voor hun kinderen. Voor mij is het heel belangrijk dat ik zelf ervaring heb met persoonlijke ontwikkeling, relaties, ouderschap, scheiden, samengestelde gezinnen en omgang met ex-partners. Daarnaast ben ik ook financieel, fiscaal en juridisch goed onderlegd als ondernemer en bedrijfskundige.

VOLG MIJ OP: LinkedIn Facebook

LEER MIJ KENNEN

Waar sta jij momenteel?

Onze vier beloftes

JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR

WIJ BIEDEN JULLIE VOLLEDIGE SUPPORT

OPENHEID IN EEN VEILIGE SFEER

ALS STERKERE PERSONEN EEN NIEUWE TOEKOMST IN