Na feestdagen en vakanties is er vaak een piek in het aantal scheidingen. Dit zijn tijden waarin je intensief samen bent. En als het al rommelt, wordt dan vaak de knoop doorgehakt. Daarom speciaal deze top-10 van tips rondom scheiden. De top-10 is samengesteld op basis van de volgende bronnen:

  • De meest vermelde tips uit alle andere Top-10 lijstjes op internet;
  • De eigen praktijk als echtscheiding mediator en mijn persoonlijke ervaring.

De 10 beste tips op een rij

De tips staan op volgorde van aantal vermeldingen. Dus hoe hoger in de lijst, hoe vaker vermeld in andere lijstjes:

Top-10 Tips bij Scheiden via Mediation | Soest, Nieuwegein en Utrecht

Top-10 Tips bij Scheiden

Tip 1 – Praat positief over je ex

Door positief te praten, voelen kinderen zichzelf in alles OK. Immers, ze hebben de mooie blauwe ogen, de taalknobbel en het balgevoel van de één en de krullen, de sociale inslag en het doorzettingsvermogen van de ander. Benadruk het positieve. Deze tip geldt ook richting familie en gezamenlijke vrienden. Hierdoor draag je eraan bij dat de relatie tussen je ex enerzijds en je familie en gezamenlijke vrienden anderzijds, goed blijft.

Tip 2 – Communiceer rechtstreeks

Alles wat er tussen jullie speelt, gaat anderen in principe niets aan. Het betrekken van anderen, brengt ruis op de lijn, leidt eerder tot verwijdering, neigt snel naar klagen en het heft uit handen geven. Dit geldt al helemaal als communicatie via de kinderen verloopt. Alleen door rechtstreeks met elkaar te communiceren, neem jezelf verantwoordelijkheid. Ook draag je zo actief bij aan een oplossing en heb je het heft wel in eigen hand.

Tip 3 – Zorg goed voor jezelf

Dit klinkt als een open deur. Maar juist in een heftige fase van scheiding, is dit super belangrijk. Neem rust, lees af en toe een boek, maak een wandeling, eet gezond, doe aan sport of yoga, enzovoort.

Tip 4 – Laat je kind gewoon kind zijn

Als het een ouder slecht gaat. Als een ouder het emotioneel moeilijk heeft. Dan zal elk kind uit pure liefde gaan helpen. De rollen draaien als het ware om en het kind gaat voor de ouder zorgen. Een dergelijke dynamiek leidt vaak tot problemen op latere leeftijd. Voorkom dit en laat je kind gewoon kind zijn.

Tip 5 – Maak als ouders keuzes

Voorkom vooral dat kinderen direct of indirect moeten kiezen tussen vader of moeder. Dit gaat niet alleen over waar er Kerst wordt gevierd. Ook een ontspannen sfeer tussen beide ouders in één ruimte, draagt eraan bij dat de kinderen zich vrij kunnen bewegen van de één naar de ander.

Tip 6 – Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn

Geweldloze communicatie als gescheiden ouders

Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn

Voer ook geen discussies waar de kinderen bij zijn. Zelfs niet over de telefoon met de kinderen in de kamer. Kinderen maken vaak de fout door te denken dat zij verantwoordelijk zijn voor het conflict. Ze voelen zich dan eerder schuldig en hebben ook later meer moeite met de scheiding.

Tip 7 – Kijk eerlijk naar jezelf

Maak jezelf niet wijs dat de schuld alleen bij de ander ligt. Een scheiding is bij uitstek ook een kans om zelf persoonlijk te ontwikkelen. Wie wil er nou bij de volgende relatie weer tegen dezelfde problemen aanlopen? En vraag ook zeker niet naar de mening van je vrienden. Meestal kiezen ze jouw kant en zeggen ze vooral wat jij graag wilt horen. Kijk eerlijk naar je eigen aandeel in de relatie en groei als mens.

Tip 8 – Respecteer het tempo van de ander

Meestal maakt één iemand de keuze en wordt de ander in meer of mindere mate verrast. De één is al verder in het verwerkingsproces. De ander begint net aan de verliesverwerking van de relatie. Zo’n verliesverwerking kost nu eenmaal tijd. Het kan best een emotionele rollercoaster zijn. Respecteer elkaars tempo hierin.

Tip 9 – Zoek contact op

Een scheiding kan invloed hebben op je zelfvertrouwen. Je voelt je wellicht afgewezen. Je bent ineens weer single. Liever sla je dat feestje bij vrienden even over. Zo gezellig ben je immers nu niet. Ervaring leert dat het juist goed is om het contact op te zoeken. Erop uit te gaan, open te zijn en je zo met anderen te verbinden.

Tip 10 – Verdiep je in elkaars belangen

Praat zelf in wensen in plaats van in verwijten. Probeer je in te leven in de ander. Hoe zit de situatie eruit vanuit zijn of haar perspectief? Hoe kijkt een denkbeeldige “vlieg op de muur”, als neutrale buitenstaander, naar jullie situatie? Bedenk wat jezelf anders kan doen, zodat de ander positiever reageert.

Vragen of hulp nodig?

Lijken de tips wel zinvol, maar vind je het lastig om ze toe te passen? Voor vragen of ondersteuning bij een scheiding kan een vrijblijvende afspraak worden gemaakt. Ik werk als mediator en maak graag tijd vrij voor een vrijblijvend adviesgesprek. In de regio Utrecht zijn er twee eigen gesprekslocaties beschikbaar, te weten Soest en Nieuwegein.

Locaties: Soest, Nieuwegein of bij u thuis

Jullie zijn welkom in de praktijkruimte in Soest of Nieuwegein. Vrij parkeren voor de deur. Binnen het werkgebied Utrecht, kom ik desgewenst ook aan huis. Dit werkgebied omvat de volgende plaatsen:  Amersfoort, Baarn, Bilthoven, Blaricum, Bosch en Duin, Bunnik, Bussum, De Bilt, Den Dolder, Driebergen, Eemnes, Groenekan, Hilversum, Houten, Huis ter Heide, IJsselstein, Lage Vuursche, Laren, Nieuwegein, Maarssen, Maartensdijk, Soest, Soesterberg, Utrecht, Vianen en Zeist.