Top-10 Tips bij scheiden – Word leukere ouders

Na feestdagen en vakanties is er vaak een piek in het aantal scheidingen. Dit zijn tijden waarin je intensief samen bent. En als het al rommelt, wordt dan vaak de knoop doorgehakt. Daarom speciaal deze top-10 van tips rondom scheiden. De top-10 is samengesteld op basis van de volgende bronnen:

  • De meest vermelde tips uit alle andere Top-10 lijstjes op internet;
  • De eigen praktijk als echtscheiding mediator en mijn persoonlijke ervaring.

De 10 beste tips op een rij

De tips staan op volgorde van aantal vermeldingen. Dus hoe hoger in de lijst, hoe vaker vermeld in andere lijstjes:

Tip 1 – Praat positief over je ex

Top-10 Tips bij Scheiden via Mediation | Soest, Nieuwegein en Utrecht
Top-10 Tips bij Scheiden

Door positief te praten, voelen kinderen zichzelf in alles OK. Immers, ze hebben de mooie blauwe ogen, de taalknobbel en het balgevoel van de één en de krullen, de sociale inslag en het doorzettingsvermogen van de ander. Benadruk het positieve. Deze tip geldt ook richting familie en gezamenlijke vrienden. Hierdoor draag je eraan bij dat de relatie tussen je ex enerzijds en je familie en gezamenlijke vrienden anderzijds, goed blijft.

Tip 2 – Communiceer rechtstreeks

Alles wat er tussen jullie speelt, gaat anderen in principe niets aan. Het betrekken van anderen, brengt ruis op de lijn, leidt eerder tot verwijdering, neigt snel naar klagen en het heft uit handen geven. Dit geldt al helemaal als communicatie via de kinderen verloopt. Alleen door rechtstreeks met elkaar te communiceren, neem jezelf verantwoordelijkheid. Ook draag je zo actief bij aan een oplossing en heb je het heft wel in eigen hand.

Tip 3 – Zorg goed voor jezelf

Dit klinkt als een open deur. Maar juist in een heftige fase van scheiding, is dit super belangrijk. Neem rust, lees af en toe een boek, maak een wandeling, eet gezond, doe aan sport of yoga, enzovoort.

Tip 4 – Laat je kind gewoon kind zijn

Als het een ouder slecht gaat. Als een ouder het emotioneel moeilijk heeft. Dan zal elk kind uit pure liefde gaan helpen. De rollen draaien als het ware om en het kind gaat voor de ouder zorgen. Een dergelijke dynamiek leidt vaak tot problemen op latere leeftijd. Voorkom dit en laat je kind gewoon kind zijn.

Tip 5 – Maak als ouders keuzes

Voorkom vooral dat kinderen direct of indirect moeten kiezen tussen vader of moeder. Dit gaat niet alleen over waar er Kerst wordt gevierd. Ook een ontspannen sfeer tussen beide ouders in één ruimte, draagt eraan bij dat de kinderen zich vrij kunnen bewegen van de één naar de ander.

Tip 6 – Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn

Geweldloze communicatie als gescheiden ouders
Geweldloze communicatie bij gescheiden ouders

Voer ook geen discussies waar de kinderen bij zijn. Zelfs niet over de telefoon met de kinderen in de kamer. Kinderen maken vaak de fout door te denken dat zij verantwoordelijk zijn voor het conflict. Ze voelen zich dan eerder schuldig en hebben ook later meer moeite met de scheiding.

Tip 7 – Kijk eerlijk naar jezelf

Maak jezelf niet wijs dat de schuld alleen bij de ander ligt. Een scheiding is bij uitstek ook een kans om zelf persoonlijk te ontwikkelen. Wie wil er nou bij de volgende relatie weer tegen dezelfde problemen aanlopen? En vraag ook zeker niet naar de mening van je vrienden. Meestal kiezen ze jouw kant en zeggen ze vooral wat jij graag wilt horen. Kijk eerlijk naar je eigen aandeel in de relatie en groei als mens.

Tip 8 – Respecteer het tempo van de ander

Meestal maakt één iemand de keuze en wordt de ander in meer of mindere mate verrast. De één is al verder in het verwerkingsproces. De ander begint net aan de verliesverwerking van de relatie. Zo’n verliesverwerking kost nu eenmaal tijd. Het kan best een emotionele rollercoaster zijn. Respecteer elkaars tempo hierin.

Tip 9 – Zoek contact op

Een scheiding kan invloed hebben op je zelfvertrouwen. Je voelt je wellicht afgewezen. Je bent ineens weer single. Liever sla je dat feestje bij vrienden even over. Zo gezellig ben je immers nu niet. Ervaring leert dat het juist goed is om het contact op te zoeken. Erop uit te gaan, open te zijn en je zo met anderen te verbinden.

Tip 10 – Verdiep je in elkaars belangen

Praat zelf in wensen in plaats van in verwijten. Probeer je in te leven in de ander. Hoe zit de situatie eruit vanuit zijn of haar perspectief? Hoe kijkt een denkbeeldige “vlieg op de muur”, als neutrale buitenstaander, naar jullie situatie? Bedenk wat jezelf anders kan doen, zodat de ander positiever reageert.

Gratis e-Book: alles over scheiden

Gratis e-Book: alles over scheiden

Wil je een compleet en helder overzicht? Hoe om te gaan met de twijfel? Wanneer en wat vertellen jullie de kinderen, familie en vrienden? Welke financiële consequenties zijn er en wat is er mogelijk qua woning? Wat spreken jullie af in het ouderschapsplan? Hoe blijf je samen goede ouders en werk je toe naar meer geluk? Het gratis eBook gaat in op alle aspecten rondom een scheiding.

JA, IK WIL HET GRATIS E-BOOK !

Kom langs voor een vrijblijvend adviesgesprek

Bij Samen Uiteen bieden we een vrijblijvend (gratis) adviesgesprek aan van 45 minuten. Zo’n advies gesprek kan drie kanten uitgaan. Jullie bepalen zelf de inhoud en richting van het gesprek. Hieronder lees je meer over de drie mogelijkheden.

Wij zoeken Relatiecoaching

Relatiecoaching op basis van EFT past goed als:

  • jullie beiden commitment hebben voor verbetering.
Dit traject geeft jullie

Praktische handvatten en nieuwe inzichten richting veilige hechting en verbinding. Jullie relatie wordt sterker én leuker!

Wij zoeken Verheldering

Verhelderende gesprekken zijn geschikt als:

  • er sprake is van sterke twijfel en onduidelijkheid.
Dit traject geeft jullie

De mogelijkheden om samen de knoop te ontwarren. Na afloop hebben jullie meer zicht op de toekomst, samen óf uiteen.

Wij zoeken Scheidingsmediation

Scheidingsmediation past bij de situatie dat:

  • tenminste één van jullie echt wil scheiden.
Dit traject geeft jullie

Een helder inzicht over het stappenplan, de tijdsduur en kosten van jullie complete scheidingstraject.

Wij willen advies over onze relatie/scheiding
Plan direct een gratis advies-gesprek

Gerelateerde blogs

Uit elkaar, scheiden en dan? Dat is misschien wel één van de lastigste vragen uit je leven. Maar ja, waar kies je dan voor? Wat komt er allemaal op ...

De handtekening is gezet onder het convenant en/ of ouderschapsplan. En dan? Er moet nog veel praktisch geregeld worden. Deze blog zet alles overzicht...

Klokhuis besteedt aandacht aan scheidingen. In een serie van vier afleveringen wordt het onderwerp ‘scheiden’ toegankelijk gemaakt voor kinderen. ...

Een echtscheidingsconvenant bevat alle afspraken rondom de scheiding. Dit met uitzondering van afspraken over eventuele minderjarige kinderen. Deze af...

“Geweldloze communicatie” is een geweldige praktisch en bruikbaar boek van Marshall Rosenberg. Dit artikel gaat over omgang met boosheid. En laten...

Welk inkomen en welke aftrekposten tellen mee bij een alimentatieberekening? In twee eerdere blogs kun je lezen hoe kinderalimentatie en partneralimen...

Een kind wordt met 18 jaar voor de wet volwassen. Jullie kind kan dan alles zonder toestemming doen. Denk aan het kopen van een huis of het afsluiten ...

Jullie zijn gescheiden of zitten er nog middenin? In beide gevallen weet je dat het best lastig kan zijn. Lastig om als ouders de communicatie open te...

Over de auteur

Gerwin Timmerman

Gerwin Timmerman

VESTIGING SOEST

Ik ben mediator sinds 2010 en vanuit daaruit gestart met Samen Uiteen. Inmiddels combineer ik mediation met EFT relatietherapie. Hieruit haal ik veel voldoening. Met name wordt ik blij van persoonlijke groei, herstel van relaties en verbetering van communicatie. Ouders die er samen weer sterker voor staan en een veilige basis vormen voor hun kinderen. Voor mij is het heel belangrijk dat ik zelf ervaring heb met relateren, ouderschap, scheiden, samengestelde gezinnen en omgang met ex-partners.

VOLG MIJ OP: LinkedIn Facebook

LEER MIJ KENNEN

Waar sta jij momenteel?

Wat zeggen cliënten

Ik heb Gerwin ervaren als een geduldige mediator die goed kan luisteren en beide partijen goed aan het woord laat. De sessies vonden plaats in een fijne kamer, dus de setting was goed. Ook zijn manier van aanpak en theoretische onderbouwing van bepaalde aspecten was prettig en professioneel. Met andere woorden, ik beveel hem van harte aan.

Vond het erg fijn om geholpen te worden door Gerwin. Het is een rustige en toegankelijke man. De website was al erg overzichtelijk en duidelijk en staat echt boordevol informatie. Hij legt de zaken goed uit. In de gesprekken blijft hij echt onpartijdig. Ik ben zeer tevreden in hoe we geholpen zijn in een vrij heftig traject.

Gerwin heeft ons goed geholpen om het traject van scheiden op een mooie manier te kunnen te doen. Erg prettig om met hem te werken.

Gerwin heeft ons goed geholpen om de zaken rondom de scheiding te regelen. Omdat we zelf al een en ander geregeld hadden waren we in ongeveer 4 sessies klaar. Zijn site geeft veel duidelijke informatie. Gerwin is rustig, weloverwogen, deskundig en zijn achtergrond als psychosociaal therapeut heeft veel meerwaarde in deze moeilijke fase.

Gerwin komt rustig en prettig over, met verstand van zaken. Hij heeft niet alleen oog voor het zakelijke, maar ook voor het emotionele en hij neemt dan ook alle tijd voor je. Het is fijn dat er even wat meer tijd kan worden genomen als je daar behoefte aan hebt tijdens zo'n ingrijpend proces. Uiteindelijk zijn we er samen met hem uit gekomen, met heldere afspraken en met oog voor ieders belangen.

Gerwin is echt het voorbeeld van een top mediator, althans hij heeft mijn verwachtingen overtroffen. Hij is onpartijdig, transparant, geduldig, kalm en rustig, vriendelijk, zeer bekwaam, duidelijk & goed in verwachtingsmanagement. Bij ons duurde het proces wat langer, maar geen enkel moment heb ik me opgejaagd gevoeld door Gerwin. Wij mochten de tijd nemen die we nodig hadden. Hij respecteert ieder's eigen proces en laat je in je waarde. Dank je wel Gerwin dat je deze emotionele achtbaan toch iets draaglijker hebt kunnen maken.

Enigszins sceptisch bij Gerwin terecht gekomen, niet om Gerwin, maar of een mediator ons kon helpen om de scheiding te begeleiden. Dankzij het enorme geduld, rust, professionele houding en kennis, hebben we het toch kunnen afronden. De (indien nodig)nazorg, blogs met heel veel verhelderende info vindt ik erg fijn om te ontvangen!!! Dank, zonder jou waren we er zeker niet uitgekomen!

Was duidelijk overzichtelijk en nam echt de tijd voor ons, een prettig persoon die ons goed heeft begeleid door deze moeilijktijd.

Gerwin is een zeer prettige man, verstand van zaken, helpt beide partijen goed. Communiceert open, eerlijk. Is altijd rustig, ook zeer prettig. Kortom gewoon goed.

Gerwin heeft ons (geheel online) geholpen met de hobbels, beslissingen en keuzes in een moeilijke weg van uiteen gaan. Zijn openheid, rust, doortastendheid, professionaliteit en ervaring heeft ons ondersteund dit pad zorgvuldig, snel en geslaagd te doorlopen. De complexiteit van de situatie, waarin we in het buitenland woonden met het gezin en het benodigd hoog tempo van de zaken die geregeld moesten worden heeft Gerwin goed en professioneel begeleid. Tevens hebben we ook in korte tijd een band kunnen opbouwen online. Dank Gerwin!

Gerwin zorgt voor een ontspannen, professionele en prettige omgeving om in eigen gewenste tempo en op een liefdevolle wijze alle persoonlijke en zakelijke processtappen te doorlopen.

Je word netjes ontvangen. Vooraf word er duidelijk verteld wat je er van kan verwachten. Er word geen kant gekozen voor de man of de vrouw.

Met parate kennis omtrent regelgeving , objectiviteit en oog voor persoonlijk detail is Gerwin absoluut een aanrader. De huiselijke setting zorgt tijdens een toch lastig traject voor een ontspannen sfeer.

Super fijne en duidelijke begeleiding. Persoonlijke en professionele afhandeling.

Gerwin is een fijne man om mee te praten en hij heeft altijd een luisterend oor . Hij is zeker een aanrader

Ondanks dat het natuurlijk een pijnlijk proces is heeft Gerwin ons heel plezierig en deskundig bijgestaan. Ik beveel hem dan ook zeker aan.

Wij zijn heel goed geholpen door Gerwin. Het is echt top dat je in zo'n moeilijke tijd iemand hebt die met je meedenkt en wat uit je handen kan nemen. Allebei zeer tevreden met de afloop!

In een informele en fijne sfeer de lastige zaken van de scheiding naar beider tevredenheid kunnen afwikkelen zonder advocaten en juridisch gedoe. Gerwin werkt via een duidelijke en overzichtelijke structuur zodat het gehele proces soepel verliep.

Ik kan mediation door Gerwin bij Samen Uiteen zeker aanraden! Tijdens de gesprekken nam hij alle tijd en werd er zonder oordeel geluisterd en meegedacht.

Vriendelijk en meedenkend. Alles wat van toepassing was is duidelijk uitgelegd en mocht ik het niet helemaal begrijpen is het nogmaals uitgelegd. Hele goede afhandeling.

Gerwin is rustig, neemt de tijd, reageert altijd snel en stelt eigen stukken en samenvatting van bijeenkomsten snel op wat zorgt voor overzicht.