Wel eens bij stil gestaan op welke manier we persoonlijk met conflicten omgaan? Ik vond het wel confronterend om dit bij mezelf te herkennen. Hieruit ontstaat ook inzicht in terugkerende conflictpatronen met anderen. Daar komen immers de conflictstijlen van de ander en van mij samen. Heb je bijvoorbeeld te maken met een scheiding of  mediation, lees dan vooral verder over het Thomas Kilmann model.

Het Thomas & Kilmann model

Het meest bekende model voor conflictstijlen is dat van Thomas & Kilmann. Dit model gaat ervan uit dat een conflict altijd draait om tegenstrijdige belangen. In de omgang met belangen zijn twee aspecten van belang:

  1. Assertiviteit, in welke mate streef je ernaar om je eigen doelen en belangen te bereiken;
  2. Coöperativiteit, het verlangen om de relatie goed te houden en dus rekening te houden met de doelen en belangen van de ander.

Thomas Killman model

De vijf conflictstijlen

Zet beide eigenschappen op twee assen en je krijgt het Thomas Kilmann model met vijf conflictstijlen:

  1. Doordrukken – “Alles op mijn manier”, vaak erg doelgericht.
  2. Vermijden – “Ik denk er morgen wel over na”, maar door zijn afstand een goede objectieve blik.
  3. Samenwerken – “Twee weten meer dan één”, met een mooie balans tussen eigen en andermans belang.
  4. Toegeven – “Ik doe het graag voor jou” en een goede gesprekspartner met oog voor andermans belangen.
  5. Compromis sluiten – “Dealmaker” en berekende onderhandelaar waardoor ieder maar een beetje krijgt wat hij wil.

De online test – Wat is jouw eigen conflictstijl?

Doe de online Thomas Kilmann test om erachter te komen wat je eigen persoonlijke voorkeursstijl is.

Toen ik dit zelf enkele jaren geleden voor het eerst deed, was mijn voorkeur “vermijden”. Kortgeleden heb ik de test opnieuw gedaan met een gedeelde eerste plaats voor “compromis sluiten” en “samenwerking”. Deze verandering wijs ik toe aan een persoonlijke bewustwording van een terugkerend conflictpatroon in de relatiesfeer (waarover meer in een volgend artikel over conflictpatronen).

Conclusie

Je bereik beter oplossingen als je bewust bent van je eigen conflictstijl en die van anderen. Je bent beter in staat om te bewegen van standpunten naar achterliggende belangen. Als de belangen eenmaal helder zijn, dan is de basis gelegd voor een win-win oplossing. Dit is vooral handig bij een scheiding of een mediation.

Andere Blog artikelen over communicatie en relaties

Vragen of hulp nodig?

Voor vragen of hulp bij een scheiding kan een vrijblijvende afspraak worden gemaakt. Ik werk als mediator en maak graag tijd vrij voor een vrijblijvend adviesgesprek. In de regio Utrecht zijn er twee gesprekslocaties beschikbaar, te weten Soest en Nieuwegein.

Locaties: Soest, Nieuwegein of bij u thuis

Jullie zijn welkom in de praktijkruimte in Soest of Nieuwegein. Vrij parkeren voor de deur. Binnen het werkgebied Utrecht, kom ik desgewenst ook aan huis. Dit werkgebied omvat de volgende plaatsen: Amersfoort, Baarn, Bilthoven, Blaricum, Bosch en Duin, Bunnik, Bussum, De Bilt, Den Dolder, Driebergen, Eemnes, Groenekan, Hilversum, Houten, Huis ter Heide, IJsselstein, Lage Vuursche, Laren, Nieuwegein, Maarssen, Maartensdijk, Soest, Soesterberg, Utrecht, Vianen en Zeist.