Wel eens bij stil gestaan op welke manier we persoonlijk met conflicten omgaan? Ik vond het wel confronterend om dit bij mezelf te herkennen. Hieruit ontstaat ook inzicht in terugkerende conflictpatronen met anderen. Daar komen immers de conflictstijlen van de ander en van mij samen. Heb je bijvoorbeeld te maken met een scheiding of mediation, lees dan vooral verder over het Thomas Kilmann model.
Inhoudsopgave
Het Thomas & Kilmann model
Het meest bekende model voor conflictstijlen is dat van Thomas & Kilmann. Dit model gaat ervan uit dat een conflict altijd draait om tegenstrijdige belangen. In de omgang met belangen zijn twee aspecten van belang:
- Assertiviteit, in welke mate streef je ernaar om je eigen doelen en belangen te bereiken;
- Coöperativiteit, het verlangen om de relatie goed te houden en dus rekening te houden met de doelen en belangen van de ander.
De vijf conflictstijlen
Zet beide eigenschappen op twee assen en je krijgt het Thomas Kilmann model met vijf conflictstijlen:
- Doordrukken – “Alles op mijn manier”, vaak erg doelgericht.
- Vermijden – “Ik denk er morgen wel over na”, maar door zijn afstand een goede objectieve blik.
- Samenwerken – “Twee weten meer dan één”, met een mooie balans tussen eigen en andermans belang.
- Toegeven – “Ik doe het graag voor jou” en een goede gesprekspartner met oog voor andermans belangen.
- Compromis sluiten – “Dealmaker” en berekende onderhandelaar waardoor ieder maar een beetje krijgt wat hij wil.
De online test – Wat is jouw eigen conflictstijl?
Doe de online Thomas Kilmann test om erachter te komen wat je eigen persoonlijke voorkeursstijl is.
Toen ik dit zelf enkele jaren geleden voor het eerst deed, was mijn voorkeur “vermijden”. Kortgeleden heb ik de test opnieuw gedaan met een gedeelde eerste plaats voor “compromis sluiten” en “samenwerking”. Deze verandering wijs ik toe aan een persoonlijke bewustwording van een terugkerend conflictpatroon in de relatiesfeer (waarover meer in een volgend artikel over conflictpatronen).
Conclusie
Je bereik betere oplossingen als je bewust bent van je eigen conflictstijl en die van anderen. Je bent beter in staat om te bewegen van standpunten naar achterliggende belangen. Als de belangen eenmaal helder zijn, dan is de basis gelegd voor een win-win oplossing. Dit is vooral handig bij een scheiding of een mediation.
GRATIS E-Book: alles over scheiden (inclusief twijfelfase)
Wil je een compleet en helder overzicht? Hoe om te gaan met de twijfel? Wanneer en wat vertellen jullie de kinderen, familie en vrienden? Welke financiële consequenties zijn er en wat is er mogelijk qua woning? Wat spreken jullie af in het ouderschapsplan? Hoe blijf je samen goede ouders en werk je toe naar meer geluk? Het gratis eBook gaat in op alle aspecten rondom een scheiding.