Corona, Scheiding en Mediation

minuten leestijd

Dit is een kort bericht over Corona, scheiden en mediation. Er gaan veel verhalen de ronde. Zo zou Corona veel scheidingen veroorzaken, omdat stellen ineens 24 uur per dag bij elkaar op de lip zitten.

corona mediation scheiding
Corona, scheiding en mediation

Dit is absoluut niet onze ervaring en blijkt ook niet uit de gesprekken die we voeren. Corona veroorzaakt(e) in elk geval een bijzondere tijd. Een tijd met minder sociale contacten, meer focus op het eigen gezin en veelal ook meer introspectie.

De invloed van stress

Corona heeft natuurlijk ook de nodige stress met zich meegebracht. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de omgang met onzekerheid, hoe gaat het verder, hoe lang duurt het nog;
  • het risico op verlies van werk en inkomen of vaak ook het feitelijk verlies hiervan;
  • de combinatie van samen thuiswerken en het begeleiden van jonge kinderen die niet naar school mogen;
  • sociaal isolement, eenzaamheid of gebrek aan het kunnen geven of ontvangen van hulp.

Window of tolerance

Stress - Relaties - Scheiden - Mediation Soest, Nieuwegein en Utrecht
Stress en het ‘Window of Tolerance’

Het ‘Window of tolerance’ is de toestand waarin we lekker in ons vel zitten. We kunnen dan adequate en volwassen reageren op alles en iedereen om ons heen. We zitten letterlijk in ons midden.

Teveel opwinding leidt tot paniek

Schieten we naar boven in de paniek? Dan lijkt het soms alsof we op de automatische piloot reageren. We zeggen en doen dingen, die vaak niet handig zijn. Waar we achteraf spijt van hebben. Waarvan we ons zelfs in het paniekmoment al van bewust kunnen zijn. Maar het toch niet kunnen stoppen.

Paniek activeert oude patronen

In de paniektoestand grijpen we vaak terug naar ‘overlevingsstrategieën’ uit onze eigen kindheid. De manier waarop we als kind met situaties omgingen. Ga maar eens bij jezelf na. Was jij altijd de clown? Trok jij jezelf juist terug? Maakte jij het iedereen naar zijn of haar zin? Of werd je juist rebels en ging je de strijd aan? Dikke kans dat je in paniek als volwassene bijna automatisch weer hetzelfde gedrag gaat vertonen als vroeger.

Zonder opwinding slapen we in

Hebben we te weinig opwinding? Dan kunnen we letterlijk inslapen. We zijn er wel, maar we zijn er toch niet. De aandacht is verslapt. Onze focus is compleet weg. Ook dit is een toestand waarin we niet op ons best zijn. De kunst is dus om zoveel mogelijk binnen ons ‘Window of tolerance’ te zijn.

Langdurige stress verkleint ons ‘Window of tolerance’

Corona kan een gedurende een langere tijd stress veroorzaken. Langdurige stress heeft tot gevolg dat onze ‘Window of tolerance’ smaller wordt. Je schiet daardoor sneller in de paniek- of slaaptoestand. Vooral in de paniektoestand neemt de automatische piloot het over. Je innerlijk kind neemt daardoor steeds de stuurknuppel over.

Je ziet wel de problemen en niet de oplossingen

Langdurige stress is vergelijkbaar met ‘oogkleppen’. Door de oogkleppen kijk je alleen maar vooruit naar alle problemen. Je hebt daardoor amper nog zicht op de creatieve oplossingen links en rechts.

Online mediation

Gerwin heeft ons (geheel online) geholpen met de hobbels, beslissingen en keuzes in een moeilijke weg van uiteen gaan. Tevens hebben we ook in korte tijd een band kunnen opbouwen online.

Sinds de Corona tijd werk ik vaker online. Mijn ervaring hiermee is heel positief. Dat had ik op voorhand niet verwacht. Met name omdat er best vaak emoties om de hoek komen. Ondertussen heb ik ervaren dat emoties ook online ‘voelbaar’, zichtbaar en bespreekbaar zijn. Deze positieve ervaring heeft ertoe bijgedragen dat ik inmiddels ook cliënten op grote reisafstand van Soest geheel online begeleid.

Wat cliënten zeggen over online mediation

Dit is wat cliënten teruggeven over hun ervaring met online mediation via Google review: Gerwin heeft ons (geheel online) geholpen met de hobbels, beslissingen en keuzes in een moeilijke weg van uiteen gaan. Tevens hebben we ook in korte tijd een band kunnen opbouwen online. Dank Gerwin!

Corona maatregelen tijdens mediation

Mediation bijeenkomsten zijn altijd met zijn drieën en we zitten daarbij ruim anderhalve meter uit elkaar. Hierin verandert dus eigenlijk niets. Wat verandert er wel:

  1. Mocht je vooraf het vermoeden hebben dat één van jullie Corona heeft, dan ga ik ervan uit dat jullie dit melden. Ik doe uiteraard hetzelfde. Samen bepalen we dan hoe hiermee om te gaan.
  2. Bij binnenkomst stemmen we even af welke manier van welkom heten passend voelt. Geven we bijvoorbeeld gewoon een hand of toch liever niet?
  3. We houden gedurende de gehele sessie ruim 1,5 meter afstand en ik ventileer de ruimte voor en na elk gesprek.

Mochten er weer maatregelen van kracht worden in Nederland, dan is dit de plek waar we jullie hierover informeren.

Wat kunnen wij betekenen?

Professionele en betrokken hulp bij relatie of scheiding

Jullie zoeken Relatietherapie

Relatiecoaching op basis van EFT past goed als:

  • jullie beiden commitment hebben voor verbetering.
Dit traject geeft jullie

Praktische handvatten en nieuwe inzichten richting veilige hechting en verbinding. Jullie relatie wordt sterker én leuker!

Jullie zoeken Verheldering

Verhelderende gesprekken zijn geschikt als:

  • er sprake is van sterke twijfel en onduidelijkheid.
Dit traject geeft jullie

De mogelijkheden om samen de knoop te ontwarren. Na afloop hebben jullie meer zicht op de toekomst, samen óf uiteen.

Jullie zoeken Scheidingsmediation

Scheidingsmediation past bij de situatie dat:

  • tenminste één van jullie echt wil scheiden.
Dit traject geeft jullie

Een helder inzicht over het stappenplan, de tijdsduur en kosten van jullie complete scheidingstraject.

Jullie willen advies over de relatie/ scheiding
Plan direct een gratis advies-gesprek

Gerelateerde blogs

De handtekening is gezet onder het convenant en/ of ouderschapsplan. En dan? Er moet nog veel praktisch geregeld worden. Deze blog zet alles overzicht...

“Geweldloze communicatie” is een geweldige praktisch en bruikbaar boek van Marshall Rosenberg. Dit artikel gaat over omgang met boosheid. En laten...

Deze serie van twee artikelen gaat over systemisch werken en de drie systemische wetmatigheden. Dit is ook wel bekend onder de naam familieopstellinge...

Wel eens bij stil gestaan op welke manier we persoonlijk met conflicten omgaan? Ik vond het wel confronterend om dit bij mezelf te herkennen. Hieruit ...

Wat kunnen we bij een scheiding leren van NLP? NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een grote verzameling modellen en technieken va...

Dit artikel gaat over conflictpatronen. Toen ikzelf enkele jaren geleden een test deed voor conflictstijlen (zie het vorige artikel over conflictstijl...

Uit elkaar, scheiden en dan? Dat is misschien wel één van de lastigste vragen uit je leven. Maar ja, waar kies je dan voor? Wat komt er allemaal op ...

Op een seminar van Rutney Sluis hoorde ik onlangs over vijf talen van liefde. Een interessante theorie over de liefde van Gary Chapman. Gary is relati...

Over de auteur

Gerwin Timmerman

Gerwin Timmerman

VESTIGING SOEST

Ik ben mediator sinds 2010 en de oprichter van Samen Uiteen. Inmiddels combineer ik mediation met EFT relatietherapie. Hieruit haal ik veel voldoening. Met name word ik blij van persoonlijke groei, herstel van relaties en verbetering van communicatie. Ouders die er samen weer sterker voor staan en een veilige basis vormen voor hun kinderen. Voor mij is het heel belangrijk dat ik zelf ervaring heb met persoonlijke ontwikkeling, relaties, ouderschap, scheiden, samengestelde gezinnen en omgang met ex-partners. Daarnaast ben ik ook financieel, fiscaal en juridisch goed onderlegd als ondernemer en bedrijfskundige.

VOLG MIJ OP: LinkedIn Facebook

LEER MIJ KENNEN

Waar sta jij momenteel?

Onze vier beloftes

JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR

WIJ BIEDEN JULLIE VOLLEDIGE SUPPORT

OPENHEID IN EEN VEILIGE SFEER

ALS STERKERE PERSONEN EEN NIEUWE TOEKOMST IN