Dit is een kort en actueel bericht over Corona, scheiden en mediation. Er gaan veel verhalen de ronde. Zo zou Corona veel scheidingen veroorzaken, omdat stellen ineens 24 uur per dag bij elkaar op de lip zitten. Corona veroorzaakt in elk geval een bijzondere tijd. Een tijd waarbij het aantal menselijke contacten sterk afneemt en zich veelal beperkt tot de binnenste cirkel van het gezin. Een mooie tijd voor introspectie wat mij betreft.

Scheiden in tijden van Corona

In mijn praktijk zie ik grofweg twee reacties.Corona, scheiding en mediation

  1. De reactie die het meest voorkomt is: “We hebben nu wat meer tijd en mogelijkheden, dus laten we maar doorzetten”. Deze stellen zie ik daardoor meestal wekelijks. Ze zijn vaak flexibel qua afspraken op veel dagen van de week.
  2. De andere reactie is: “Het zijn onzekere tijdens, dus we wachten dit eerst even af voordat we nieuwe stappen zetten.

Beide reacties zijn begrijpelijk. Als mediator volg ik altijd het tempo en de wens van cliënten.

Online mediation

Sinds de Corona tijd werk ik vaker online. Mijn ervaring hiermee is heel positief. Dat had ik op voorhand niet verwacht. Met name omdat er best vaak emoties om de hoek komen. Ondertussen heb ik ervaren dat emoties ook online ‘voelbaar’, zichtbaar en bespreekbaar zijn. Deze positieve ervaring heeft ertoe bijgedragen dat ik inmiddels ook cliënten op grote reisafstand van Soest geheel online begeleid.

Dit is wat cliënten teruggeven over hun ervaring met online mediation via Google review:

Gerwin heeft ons (geheel online) geholpen met de hobbels, beslissingen en keuzes in een moeilijke weg van uiteen gaan. Tevens hebben we ook in korte tijd een band kunnen opbouwen online. Dank Gerwin!

Corona maatregelen tijdens mediation

Mediation bijeenkomsten zijn altijd met zijn drieën en we zitten daarbij ruim anderhalve meter uit elkaar. Hierin verandert dus eigenlijk niets. Wat verandert er wel:

  • Mocht je vooraf merken dat iemand uit jullie gezin zich niet 100% gezond voelt, dan ga ik ervan uit dat jullie de afspraak afzeggen. Ik doe uiteraard hetzelfde.
  • Bij binnenkomst en vertrek geven we elkaar geen hand meer. Het nieuwe ‘normaal’ helaas.
  • Na binnenkomst staat in de gang een pompje met desinfecterende gel. Ik vraag jullie dit te gebruiken voordat we de praktijkruimte binnengaan.
  • Ik houd galant de deuren voor jullie open. Hiermee voorkomen we ook direct dat ieders hand dezelfde deurklink aanraakt. Na afloop maak ik toch alles wat binnen handbereik zit even schoon.
  • We houden gedurende de gehele sessie ruim 1,5 meter afstand en ik ventileer de ruimte voor en na elk gesprek.
  • Inmiddels ben ik weer gestart met het serveren van koffie en thee.