Op 28 maart 2017 is de Eerste kamer akkoord gegaan met een wetswijziging inzake de gemeenschap van goederen. Nederland is één van de weinige landen ter wereld waar standaard nog in gemeenschap van goederen wordt getrouwd.

Driekwart in Nederland trouwt in gemeenschap van goederen

Scheiden en Gemeenschap van goederen via Mediation Soest - Nieuwegein - Utrecht

Scheiden en gemeenschap van goederen

Driekwart van de huwelijken in Nederland is daarom in gemeenschap van goederen. Direct na het ‘Ja’-woord zijn man en vrouw exact even arm of rijk. Voor de één geweldig, die is op slag vermogend geworden. Voor de ander minder tof, die heeft zojuist de helft van de (studie)schulden van zijn of haar kersverse partner overgenomen.

Ruim 35% van de huwelijken eindigen in een scheiding

Zolang het huwelijk standhoudt, is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht. Echter, ruim 35% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding en dan voelt de gemeenschap vaak minder rechtvaardig.

Wettelijke gemeenschap voor 2018

Als je in Nederland niets regelt, dan trouw je in gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en alle schulden worden op slag gemeenschappelijk. De helft voor de één en de helft voor de ander. Niet zelden is één van de twee aanmerkelijk vermogender dan de ander. Vaak ook is er sprake van een studieschuld bij één van de twee en dat kan al snel oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Door het huwelijk kan je dus ineens rijk of arm worden.

Hoe zit het met schenking en erfenis?

Daarnaast kan er ook een groot verschil zijn bij de achterliggende familie. De ene heeft bijvoorbeeld vermogende ouders, die hun zoon of dochter een riante schenking doen of uiteindelijk een forse erfenis achterlaten. Ook deze schenking en erfenis komen standaard in de gemeenschap van goederen terecht. Alleen als er sprake is van een expliciete uitsluitingsclausule, valt de schenking of erfenis buiten de huwelijkse gemeenschap.

Wat gaat er veranderen per 1 januari 2018?

De standaard in Nederland wordt een zogenaamde beperkte gemeenschap van goederen. Dit geldt dus alleen voor huwelijken gesloten na 1 januari 2018. Concreet behelst de wetswijziging de volgende zaken:

  1. Vermogen opgebouwd vóór het huwelijk blijft privé vermogen;
  2. Schulden ontstaan vóór het huwelijk blijven privé schulden;
  3. Vermogen opgebouwd tijdens het huwelijk valt in de gemeenschap;
  4. Schulden ontstaan tijdens het huwelijk vallen in de gemeenschap en beide partners zijn hier  50% voor aansprakelijk tenzij tegenbewijs;
  5. Erfenissen en giften blijven privé vermogen van degene die ze ontvangt.

Het wordt nu dus van belang om goed vast te leggen welke schulden en vermogens er voor het huwelijk zijn ontstaan. In het wetsvoorstel is immers opgenomen dat wanneer het privé vermogen niet kan worden bewezen, deze goederen alsnog gemeenschappelijk zijn.

Vragen of hulp nodig?

Lijken de tips wel zinvol, maar vind je het lastig om ze toe te passen? Voor vragen of ondersteuning bij een scheiding kan een vrijblijvende afspraak worden gemaakt. Ik werk als mediator en maak graag tijd vrij voor een vrijblijvend adviesgesprek. In de regio Utrecht zijn er twee eigen gesprekslocaties beschikbaar, te weten Soest en Nieuwegein.

Locaties: Soest, Nieuwegein of bij u thuis

Jullie zijn welkom in de praktijkruimte in Soest of Nieuwegein. Vrij parkeren voor de deur. Binnen het werkgebied Utrecht, kom ik desgewenst ook aan huis. Dit werkgebied omvat de volgende plaatsen: Amersfoort, Baarn, Bilthoven, Blaricum, Bosch en Duin, Bunnik, Bussum, De Bilt, Den Dolder, Driebergen, Eemnes, Groenekan, Hilversum, Houten, Huis ter Heide, IJsselstein, Lage Vuursche, Laren, Nieuwegein, Maarssen, Maartensdijk, Soest, Soesterberg, Utrecht, Vianen en Zeist.

Andere gerelateerde Blogs

De volgende blogs kunnen ook interessant zijn: