Top-10 Tips bij scheiden – Word leukere ouders

minuten leestijd

Na feestdagen en vakanties is er vaak een piek in het aantal scheidingen. Dit zijn tijden waarin je intensief samen bent. En als het al rommelt, wordt dan vaak de knoop doorgehakt. Daarom speciaal deze top-10 van tips rondom scheiden. De top-10 is samengesteld op basis van de volgende bronnen:

  • De meest vermelde tips uit alle andere Top-10 lijstjes op internet;
  • Mijn praktijk als echtscheiding mediator/ relatietherapeut;
  • Persoonlijke ervaringen uit mijn eigen leven.

Tien tips voor (gescheiden) ouders

De tips staan op volgorde van aantal vermeldingen. Dus hoe hoger in de lijst, hoe vaker vermeld in andere lijstjes:

Praat positief over je ex (1)

Top-10 Tips bij Scheiden via Mediation | Soest, Nieuwegein en Utrecht
Top-10 Tips bij Scheiden

Door positief te praten, voelen kinderen zichzelf in alles OK. Immers, ze hebben de mooie blauwe ogen, de taalknobbel en het balgevoel van de één en de krullen, de sociale inslag en het doorzettingsvermogen van de ander. Benadruk het positieve. Deze tip geldt ook richting familie en gezamenlijke vrienden. Hierdoor draag je eraan bij dat de relatie tussen je ex enerzijds en je familie en gezamenlijke vrienden anderzijds, goed blijft.

Communiceer rechtstreeks (2)

Alles wat er tussen jullie speelt, gaat anderen in principe niets aan. Het betrekken van anderen, brengt ruis op de lijn, leidt eerder tot verwijdering, neigt snel naar klagen en het heft uit handen geven. Dit geldt al helemaal als communicatie via de kinderen verloopt. Alleen door rechtstreeks met elkaar te communiceren, neem jezelf verantwoordelijkheid. Ook draag je zo actief bij aan een oplossing en heb je het heft wel in eigen hand.

Zorg goed voor jezelf (3)

Dit klinkt als een open deur. Maar juist in een heftige fase van scheiding, is dit super belangrijk. Neem rust, lees af en toe een boek, maak een wandeling, eet gezond, doe aan sport of yoga, enzovoort.

Laat je kind gewoon kind zijn (4)

Als het een ouder slecht gaat. Als een ouder het emotioneel moeilijk heeft. Dan zal elk kind uit pure liefde gaan helpen. De rollen draaien als het ware om en het kind gaat (onbewust) voor de ouder zorgen. Een dergelijke dynamiek leidt vaak tot problemen bij kinderen, die zich in soms pas op volwassen leeftijd bij hen openbaren. Voorkom dit en laat je kind gewoon kind zijn.

Jongvolwassen kinderen zijn ook kinderen

Dit geldt ook voor jongvolwassen kinderen. Ze lijken wellicht al heel volwassen. Ook zij hebben ouders nodig, die vierkant achter ze staan zonder onderlinge strijd. Zo kan het kind (de jong volwassene) vooruit de wereld in stappen. Wetende dat hij of zij onvoorwaardelijke ‘rugdekking’ heeft van beide ouders. Wetende dat er geen noodzaak is om voortdurend achteruit te hoeven kijken of het met de ouders (onderling) wel goed gaat. Die rugdekking heeft elk kind nodig om zich ten volle te kunnen ontplooien.

Maak als ouders keuzes (5)

Voorkom vooral dat kinderen direct of indirect moeten kiezen tussen vader of moeder. Dit gaat niet alleen over waar er Kerst wordt gevierd. Ook een ontspannen sfeer tussen beide ouders in één ruimte, draagt eraan bij dat de kinderen zich vrij kunnen bewegen van de één naar de ander.

Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn (6)

Geweldloze communicatie als gescheiden ouders
Klik op de foto voor meer info over ‘Geweldloze communicatie’

Voer ook geen discussies waar de kinderen bij zijn. Zelfs niet over de telefoon met de kinderen in de kamer. Kinderen maken vaak de fout door te denken dat zij verantwoordelijk zijn voor het conflict. Ze voelen zich dan eerder schuldig en hebben ook later meer moeite met de scheiding.

Kijk eerlijk naar jezelf (7)

Maak jezelf niet wijs dat de schuld alleen bij de ander ligt. Een scheiding is bij uitstek ook een kans om zelf persoonlijk te ontwikkelen. Wie wil er nou bij de volgende relatie weer tegen dezelfde problemen aanlopen? En vraag ook zeker niet naar de mening van je vrienden. Meestal kiezen ze jouw kant en zeggen ze vooral wat jij graag wilt horen. Kijk eerlijk naar je eigen aandeel in de relatie en groei als mens.

Respecteer het tempo van de ander (8)

Meestal maakt één iemand de keuze en wordt de ander in meer of mindere mate verrast. De één is al verder in het verwerkingsproces. De ander begint net aan de verliesverwerking van de relatie. Zo’n verliesverwerking kost nu eenmaal tijd. Het kan best een emotionele rollercoaster zijn. Respecteer elkaars tempo hierin.

Zoek contact op (9)

Een scheiding kan invloed hebben op je zelfvertrouwen. Je voelt je wellicht afgewezen. Je bent ineens weer single. Liever sla je dat feestje bij vrienden even over. Zo gezellig ben je immers nu niet. Ervaring leert dat het juist goed is om het contact op te zoeken. Erop uit te gaan, open te zijn en je zo met anderen te verbinden.

Verdiep je in elkaars belangen (10)

Praat zelf in wensen in plaats van in verwijten. Probeer je in te leven in de ander. Hoe zit de situatie eruit vanuit zijn of haar perspectief? Hoe kijkt een denkbeeldige “vlieg op de muur”, als neutrale buitenstaander, naar jullie situatie? Bedenk wat jezelf anders kan doen, zodat de ander positiever reageert.

Picture of GRATIS E-Book: alles over scheiden (inclusief twijfelfase)

GRATIS E-Book: alles over scheiden (inclusief twijfelfase)

Wil je een compleet en helder overzicht? Hoe om te gaan met de twijfel? Wanneer en wat vertellen jullie de kinderen, familie en vrienden? Welke financiële consequenties zijn er en wat is er mogelijk qua woning? Wat spreken jullie af in het ouderschapsplan? Hoe blijf je samen goede ouders en werk je toe naar meer geluk? Het gratis eBook gaat in op alle aspecten rondom een scheiding.

JA, IK WIL HET GRATIS E-BOOK !

Wat kunnen wij betekenen?

Professionele en betrokken hulp bij relatie of scheiding

Jullie zoeken Relatietherapie

Relatiecoaching op basis van EFT past goed als:

  • jullie beiden commitment hebben voor verbetering.
Dit traject geeft jullie

Praktische handvatten en nieuwe inzichten richting veilige hechting en verbinding. Jullie relatie wordt sterker én leuker!

Jullie zoeken Verheldering

Verhelderende gesprekken zijn geschikt als:

  • er sprake is van sterke twijfel en onduidelijkheid.
Dit traject geeft jullie

De mogelijkheden om samen de knoop te ontwarren. Na afloop hebben jullie meer zicht op de toekomst, samen óf uiteen.

Jullie zoeken Scheidingsmediation

Scheidingsmediation past bij de situatie dat:

  • tenminste één van jullie echt wil scheiden.
Dit traject geeft jullie

Een helder inzicht over het stappenplan, de tijdsduur en kosten van jullie complete scheidingstraject.

Jullie willen advies over de relatie/ scheiding
Plan direct een gratis advies-gesprek

Gerelateerde blogs

Op deze pagina tref je een voorbeeld ouderschapsplan. Dit voorbeeld is volledig, actueel en direct als ouderschapsplan bruikbaar. Onderaan de blog kun...

Het is absoluut één van de lastigste momenten. Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden? Hieronder vind je veel bruikbare tips op een rij. Dus...

Deze serie van twee artikelen gaat over systemisch werken en de drie systemische wetmatigheden. Dit is ook wel bekend onder de naam familieopstellinge...

Deze serie van artikelen gaat specifiek over co-ouderschap en financiën. Wat is co-ouderschap? Hoe werkt kinderalimentatie en wat is zorgkorting? Wel...

Jullie zijn gescheiden of zitten er nog middenin? In beide gevallen weet je dat het best lastig kan zijn. Lastig om als ouders de communicatie open te...

Ook bij co-ouderschap kan er sprake zijn van kinderalimentatie of het gezamenlijke dragen van de kinderkosten.Kinderalimentatie in drie simpele stappe...

Deze uitspraken over alimentatie en verdiencapaciteit hoor ik steeds vaker in mijn praktijk:Waarom moet ik wel 32 uur in de week werken en wordt er bi...

Bij co-ouderschap zijn in elk geval de volgende vijf belastingvoordelen van belang: Kinderbijslag Kind Gebonden Budget (KGB) Inkomensafhankelijke Comb...

Over de auteur

Picture of Gerwin Timmerman

Gerwin Timmerman

VESTIGING SOEST

Ik ben mediator sinds 2010 en de oprichter van Samen Uiteen. Inmiddels combineer ik mediation met EFT relatietherapie. Hieruit haal ik veel voldoening. Met name word ik blij van persoonlijke groei, herstel van relaties en verbetering van communicatie. Ouders die er samen weer sterker voor staan en een veilige basis vormen voor hun kinderen. Voor mij is het heel belangrijk dat ik zelf ervaring heb met persoonlijke ontwikkeling, relaties, ouderschap, scheiden, samengestelde gezinnen en omgang met ex-partners. Daarnaast ben ik ook financieel, fiscaal en juridisch goed onderlegd als ondernemer en bedrijfskundige.

VOLG MIJ OP: LinkedIn Facebook

LEER MIJ KENNEN

Waar sta jij momenteel?

Onze vier beloftes

JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR

WIJ BIEDEN JULLIE VOLLEDIGE SUPPORT

OPENHEID IN EEN VEILIGE SFEER

ALS STERKERE PERSONEN EEN NIEUWE TOEKOMST IN