Een relatie kan op verschillende manieren ten einde komen. Het erkennen van deze tekenen kan helpen om een moeilijke beslissing te nemen. Enkele veelvoorkomende signalen dat je relatie mogelijk op zijn einde loopt, zijn:
- Communicatieproblemen: Een gebrek aan effectieve communicatie kan leiden tot misverstanden en vervreemding. Lees hier alles over geweldloze communicatie.
- Gebrek aan verbinding: Fysieke en emotionele afstand kan een teken zijn dat de band tussen partners is verzwakt.
- Constante ruzies: Terugkerende conflicten zonder oplossingen kunnen wijzen op fundamentele onverenigbaarheden. In deze blog vind je de meest voorkomende conflictpatronen.
- Verveling en desinteresse: Als een van de partners het gevoel heeft dat de relatie niet langer uitdagend of inspirerend is, kan dit wijzen op een afnemende connectie. Lees hier over het belang van verbinding.
- Ontrouw: Het verbreken van vertrouwen door vreemdgaan kan de basis van de relatie vernietigen.
- Uitblijven van gezamenlijke doelen: Als je merkt dat je niet langer dezelfde toekomstvisie of doelen deelt, kan dit een teken zijn dat je uiteen groeit.
Wees eerlijk naar jezelf
Het is belangrijk om eerlijk naar je gevoelens en de dynamiek van je relatie te kijken. Een open en eerlijke communicatie met je partner kan mogelijk helpen om de relatie te redden, maar soms kan het beter zijn om de moeilijke keuze te maken om uit elkaar te gaan.
De beste analyse bij relatietwijfel
Twijfel je over jullie relatie? Weet dan dat de problemen kunnen liggen bij:
- jezelf;
- de omstandigheden;
- je partner;
- of de relatie.
In deze blog: “Scheiden of blijven – Waar ligt het probleem?” ga ik dieper in op bovenstaande vier factoren.
Inhoudsopgave
Wanneer weet je dat je relatie over is?
Waarden en normen spelen een grote rol in relaties en vinden vaak hun oorsprong in jouw eigen jeugd.
Je weet dat je relatie over is wanneer de basis van vertrouwen, respect, en liefde verdwenen is. Het kan moeilijk zijn om dit te accepteren, maar er zijn enkele duidelijke tekenen die je kunnen helpen de realiteit onder ogen te zien. Deze tekenen omvatten:
- Constante ruzies: Als je merkt dat je meer tijd besteedt aan ruziemaken dan aan genieten van elkaars gezelschap, is dit een belangrijk waarschuwingssignaal. Lees dan sowieso deze blog over boosheid.
- Verschil in waarden en normen zichtbaar: Verschil in waarden en normen is er natuurlijk altijd. Maar soms kunnen deze verschillen wel erg groot zijn. In onderstaande figuur zie je een mooie opsomming van mogelijke tegengestelde waarden en normen. Herken je veel en spelen deze verschillen steeds meer op, dan is dat een duidelijk signaal.
- Gebrek aan intimiteit: Intimiteit en seksualiteit is een cruciaal onderdeel van elke romantische relatie. Een gebrek aan fysiek en emotioneel contact kan wijzen op diepere problemen. Soms hoor ik dat stellen in mijn praktijk al jaren niet meer intiem zijn en als broer en zus samenleven.
- Ontevredenheid: Als je merkt dat je niet meer gelukkig bent in de relatie en er geen hoop is op verbetering, is het belangrijk om dit serieus te nemen. Wees je wel bewust dat jouw geluk en tevredenheid ook beïnvloed kan worden door veel andere factoren dan de relatie. Lees hier welke zes factoren de meeste invloed hebben op geluk, volgens wereldwijd wetenschappelijk onderzoek.
Ga samen het gesprek aan
Als bovenstaande tekenen aanwezig zijn en je voelt dat er geen mogelijkheid is om de situatie te verbeteren, dan kan het tijd zijn om verder te gaan. Het is beter om elkaar de kans te geven om los van elkaar gelukkig te zijn, dan te blijven in een relatie die beiden ongelukkig maakt.
Doe hier de online relatietest
Hier kun je direct testen hoe het er met jullie relatie voor staat: “De scheiden-of-blijven-TEST – Wat wil ik?“. Met deze test onderzoek je de relatie op een tiental belangrijke relatievlakken.
Hoe weet je of het beter is om uit elkaar te gaan?
Een relatie waar meer negatieve dan positieve ervaringen zijn, levert structureel stress op.
Het kan een moeilijke beslissing zijn om uit elkaar te gaan, vooral als er nog steeds gevoelens zijn. Hier zijn enkele signalen die erop kunnen wijzen dat het beter is om de relatie te beëindigen:
- Jullie zijn meer ongelukkig dan gelukkig samen: Als je merkt dat de negatieve momenten de overhand hebben en de vreugde in de relatie weg is, kan dit een teken zijn dat het tijd is om verder te gaan. Lees hier alles over positieve psychologie en het belang van drie keer meer positieve dan negatieve ervaringen.
- Gesprekken of therapie helpen niet: Als jullie geprobeerd hebben om de problemen via gesprekken of relatietherapie op te lossen en er geen significante verbetering is, kan dit aangeven dat de relatie geen toekomst heeft.
- De relatie brengt meer stress dan vreugde: Wanneer de relatie constant spanningen en stress veroorzaakt in plaats van geluk en vreugde, kan dit een duidelijk signaal zijn om een andere weg in te slaan. Lees hier meer over het verband tussen hechting en automatische coping-stijlen bij stress.
- Geen zicht op verandering: Als er geen vooruitgang of verandering in zicht is, ondanks inspanningen van beide kanten, kan het beter zijn om de knoop door te hakken.
Soms kan het echt beter zijn om de relatie te beëindigen
In dergelijke situaties is het vaak beter om voor jezelf te kiezen en de relatie te beëindigen. Het is belangrijk om te onthouden dat je emotioneel welzijn voorop moet staan. Je verdient het om gelukkig en vervuld te zijn, zowel binnen een relatie als individueel.
Ik krijg stress van mijn partner
Wanneer je partner meer stress dan vreugde veroorzaakt, is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Chronische stress kan leiden tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen, zoals:
- Hoofdpijn en migraine
- Slapeloosheid
- Hoge bloeddruk
- Angststoornissen en depressie
Welke stappen helpen bij stress?
Om deze problemen aan te pakken, kun je de volgende stappen overwegen:
- Communicatieverbetering: Praat open en eerlijk met je partner over wat je dwars zit en zoek samen naar oplossingen.
- Therapie: Zowel individuele therapie als relatietherapie kan nuttig zijn om onderliggende problemen aan te pakken.
- Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf door voldoende te rusten, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Lees hier alles over het belang van goede zelfzorg, de manier waarop je zelfzorg kunt verankeren in je dagelijkse routines en acht zelfzorgtips.
- Wensen uiten en grenzen stellen: Leer om op een goede manier jouw wensen kenbaar te maken. Lees hier over het verschil tussen een behoefte en een verzoek. Stel ook duidelijke grenzen om je eigen welzijn te beschermen.
Wat als het niet verbetert?
Als er geen verbetering komt ondanks pogingen om de situatie te veranderen, kan het overwegen van een breuk een noodzakelijke stap zijn om je welzijn te beschermen.
Met jezelf in de knoop relatie
Goede zelfzorg is echt jouw eigen verantwoordelijkheid.
Als je met jezelf in de knoop zit, kan dit een negatieve invloed hebben op je relatie. Het is belangrijk om eerst aan jezelf te werken voordat je de relatieproblemen aanpakt. Wanneer je zelf niet in balans bent, is het moeilijk om effectief aan je relatie te werken en een gezonde communicatie op te bouwen. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen:
- Zelfreflectie: Neem de tijd om na te denken over wat je precies dwars zit. Identificeer de problemen waar je mee worstelt.
- Zoek professionele hulp: Het kan nuttig zijn om met een therapeut of counselor te praten die je kan helpen inzicht te krijgen en strategieën te ontwikkelen om beter met je gevoelens om te gaan.
- Probeer zelfhulp technieken: Technieken zoals meditatie, mindfulness en journaling kunnen je helpen je gedachten en gevoelens te organiseren en beheersen.
- Communiceer met je partner: Zodra je een beter begrip hebt van je eigen problemen, is het belangrijk om open en eerlijk met je partner te communiceren. Leg uit wat je doormaakt en hoe ze je kunnen ondersteunen. Lees hier alle over de verbindende werking van de Imago Dialoog, die jullie zelf thuis kunnen toepassen.
- Stel realistische verwachtingen: Verwacht niet dat alle relatieproblemen meteen verdwijnen zodra je aan jezelf werkt. Het is een continue proces waar geduld en moeite voor nodig is.
Goede zelfzorg maakt ook jullie relatie sterker
Door eerst aan je eigen welzijn te werken, leg je een stevigere basis voor het aanpakken van uitdagingen binnen je relatie. Het verbeteren van je mentale en emotionele gezondheid zal niet alleen jou ten goede komen, maar ook de dynamiek en gezondheid van je relatie als geheel versterken
GRATIS E-Book: alles over scheiden (inclusief twijfelfase)
Wil je een compleet en helder overzicht? Hoe om te gaan met de twijfel? Wanneer en wat vertellen jullie de kinderen, familie en vrienden? Welke financiële consequenties zijn er en wat is er mogelijk qua woning? Wat spreken jullie af in het ouderschapsplan? Hoe blijf je samen goede ouders en werk je toe naar meer geluk? Het gratis eBook gaat in op alle aspecten rondom een scheiding.
De liefde is over
Weet je zeker dat de liefde over is? Sluit de relatie altijd op een respectvolle manier af.
Als de liefde over is, kan dit leiden tot een gevoel van emotionele en fysieke loskoppeling van je partner. Dit kan een moeilijke en verwarrende tijd zijn waarin je misschien niet zeker weet wat je moet doen. Hier zijn enkele tekenen dat de liefde mogelijk over is:
- Geen emotionele of fysieke aantrekking meer voelen tot je partner
- De relatie voelt meer als een verplichting dan een bron van geluk
- Minder interesse in het doorbrengen van tijd samen
- Communicatie verloopt stroever of is bijna afwezig
- Je fantaseert over een leven zonder je partner of over andere partners
Stappen bij het bespreken van relatietwijfel
Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf en je partner over deze gevoelens. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:
- Erken je gevoelens: Neem de tijd om je gevoelens te begrijpen en te accepteren.
- Eerlijkheid: Bespreek met je partner hoe jij je voelt. Open communicatie is essentieel.
- Evaluatie: Overweeg gezamenlijk of het beter is om de relatie voort te zetten of elkaar los te laten. Voor het aangaan van een relatie zijn beide partners nodig, maar voor het beëindigen slechts één.
- Ondersteuning zoeken: Raadpleeg een professional, zoals een relatietherapeut, voor begeleiding.
Hoe beëindig je de relatie respectvol?
Het beëindigen van een relatie kan een moeilijke beslissing zijn, maar het is soms de juiste weg naar geluk voor beide partijen. Door eerlijk te zijn en open te communiceren, kun je ervoor zorgen dat beide partners beter begrijpen waar de relatie staat en wat de volgende stappen kunnen zijn. Wil je de relatie beëindigen? Lees dan hier alles over een goede scheidingsmelding.
Geen tijd voor relatie
Een relatie heeft tijd, aandacht en onderhoud om gezond te blijven, anders komt elke relatie vroeg of laat ten einde.
Gebrek aan tijd kan een relatie zwaar belasten. Wanneer beide partners constant te druk zijn en nauwelijks tijd voor elkaar hebben, kan dit tot vervreemding en andere relatieproblemen leiden. Het is belangrijk om te evalueren of deze situatie tijdelijk van aard is, bijvoorbeeld door een drukke werkperiode, of dat het een structureel probleem betreft. Hier zijn enkele stappen die kunnen helpen:
- Actief Tijd Inplannen: Maak bewust tijd vrij voor quality time samen. Plan regelmatige date-nights, weekenduitjes of gewoon momenten om samen te ontspannen, zelfs in een druk schema.
- Prioriteiten Stellen: Herzie jullie dagelijkse activiteiten en verplichtingen en bepaal waar tijd vrijgemaakt kan worden. De relatie moet een prioriteit zijn, anders lijdt deze eronder.
- Effectieve Communicatie: Praat openlijk over hoe jullie je voelen over de situatie. Dit helpt om wederzijds begrip en steun te vergroten.
- Flexibiliteit en Aanpassingen: Wees bereid om aanpassingen te maken in jullie levensstijl. Soms kunnen kleine veranderingen in de dagelijkse routine al veel verschil maken.
- Hulp inschakelen: Als het lastig blijft om tijd voor elkaar in te plannen, overweeg dan relatietherapie of counseling om professionele hulp te krijgen bij het vinden van oplossingen.
Kijk goed welke omstandigheden een rol spelen
Als ondanks alle inspanningen geen verandering mogelijk blijkt, kan het noodzakelijk zijn om serieus na te denken over de toekomst van de relatie. Gebrek aan tijd mag niet de constante norm worden, omdat dit op lange termijn schadelijk is voor de relatie. Hier zie je een praktische opsomming van veelvoorkomende levensfases en externe omstandigheden die een rol spelen in relaties.
Partner zet mij niet op de eerste plaats
Het is soms balanceren tussen autonomie en tijd voor jezelf versus verbinding en tijd samen.
Als je het gevoel hebt dat je partner jou niet op de eerste plaats zet, kan dit leiden tot gevoelens van afwijzing en minderwaardigheid. Het is belangrijk om dit probleem serieus te nemen en te bespreken met je partner.
Maak het bespreekbaar
Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen:
- Open communicatie: Bespreek je gevoelens met je partner. Zorg ervoor dat je eerlijk bent over hoe je je voelt en wat je nodig hebt.
- Stel prioriteiten: Vraag je partner om zijn/haar prioriteiten te herzien en te kijken waar de relatie in dat schema past.
- Begrip tonen: Probeer te begrijpen waarom je partner moeite heeft om je op de eerste plaats te zetten. Misschien zijn er externe factoren aan de hand die je nog niet kent.
- Gezamenlijke doelen: Stel samen doelen voor jullie relatie en zoek naar manieren om elkaar beter te ondersteunen.
Wat als de ander zich niet wil inspannen?
Als je partner niet bereid is om prioriteiten te herzien of geen inspanning wil leveren om je beter te begrijpen, moet je jezelf afvragen of deze relatie je gelukkig maakt. Wanneer wederzijdse steun en begrip ontbreken, kan het nodig zijn om de relatie te heroverwegen.
Ik wil niet meer verder met mijn relatie
Heb je een wilsbesluit genomen? Dan is een goede scheidingsmelding van groot belang.
Als je voelt dat je niet meer verder wilt met je relatie, kan dit een teken zijn dat de negatieve aspecten zwaarder wegen dan de positieve. Deze gevoelens zijn vaak complex en verdienen aandachtig reflecteren en communiceren.
Om je gedachten duidelijk te krijgen en richting te geven aan je besluit, kun je overwegen de volgende stappen te nemen:
- Identificeer je gevoelens: Neem de tijd om je gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. Waarom voel je je zo? Welke specifieke gebeurtenissen of patronen hebben je tot dit punt gebracht?
- Schrijf je redenen op: Noteer je redenen om niet verder te willen met de relatie. Dit helpt je om je gedachten te structureren en duidelijkheid te krijgen over je eigen standpunt.
- Communiceer met je partner: Plan een rustig moment om je gevoelens en beslissingen met je partner te bespreken. Wees eerlijk maar respectvol. Dit gesprek kan inzichtelijk zijn en de weg vrijmaken voor een respectvolle beëindiging. Lees hier wat van belang is bij een goede scheidingsmelding.
- Luister naar je partner: Geef je partner de kans om te reageren. Hun perspectief begrijpen kan je helpen om de situatie vollediger te zien en misschien een gezamenlijke beslissing te nemen.
- Zoek eventueel professionele hulp: Een relatietherapeut of counselor kan jullie helpen om dit proces op een constructieve manier door te lopen.
Blijf in communicatie, ook na een scheidingsmelding
Reflecteer op deze stappen en leg de focus op open communicatie met je partner. Dit kan verhelderend zijn en zorgen voor een respectvolle afsluiting van de relatie.
Ongelukkig in relatie
Doe de online relatietest en kijk waar het probleem ligt. Bij (1) jezelf, (2) omstandigheden, (3) de ander of (4) jullie relatie?
Ongelukkig zijn in een relatie kan een teken zijn dat er diepere problemen spelen. Het is belangrijk om deze gevoelens serieus te nemen en te onderzoeken wat precies de oorzaak is van je ongelukkigheid. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om duidelijkheid en mogelijke oplossingen te vinden:
- Identificeer de oorzaken: Maak een lijst van situaties of gedragingen die je ongelukkig maken. Dit helpt om concreet te communiceren over je gevoelens. Doe anders onze online relatietest.
- Communiceer met je partner: Bespreek openlijk en eerlijk je gevoelens met je partner. Dit kan een moeilijk gesprek zijn, maar het is essentieel voor het begrijpen van elkaars perspectieven.
- Zoek gezamenlijke oplossingen: Probeer samen met je partner oplossingen te vinden voor de genoemde problemen. Dit kan variëren van meer tijd samen doorbrengen tot professionele hulp zoeken, zoals relatietherapie.
- Beoordeel de vooruitgang: Geef het wat tijd en kijk of de voorgestelde oplossingen echt helpen om je geluk terug te vinden. Blijf evalueren en aanpassen waar nodig.
- Denk aan je eigen welzijn: Als er na herhaaldelijke pogingen geen verbetering is, overweeg dan wat het beste is voor je eigen welzijn. Soms is het beëindigen van de relatie de gezondste keuze.
Met de Imago dialoog binnen een half uur meer verbinding
Ongelukkigheid in een relatie hoeft niet altijd het einde te betekenen. Met goede communicatie en inzet kan het een kans zijn om sterker en gelukkiger uit de situatie te komen, samen of apart. Hier vind je een praktische instructie voor de Imago dialoog als verbindende communicatievorm.
Plan een vrijblijvend adviesgesprek (ONLINE AGENDA)
Willen jullie een open gesprek over jullie relatie, twijfel of scheiding? Dit gesprek biedt jullie wellicht (1) handvaten om het samen leuker te krijgen, (2) meer inzicht in de aard van jullie twijfel of (3) een helder pad richting gezamenlijke scheiding. Het adviesgesprek duurt ca. 45 minuten en is geheel vrijblijvend.
Time-out relatie depressie
Soms kan een time-out druk van de ketel halen, maar maak hierover samen goede afspraken.
Een time-out kan een nuttige oplossing zijn wanneer een van de partners te maken heeft met depressie. Het biedt de mogelijkheid om individuele problemen aan te pakken zonder dat de druk van de relatie overheerst. Hier zijn enkele voordelen en belangrijke stappen die genomen kunnen worden tijdens een time-out:
- Ruimte voor Zelfzorg: De partner die aan depressie lijdt, krijgt de kans om zich te focussen op zelfzorg en persoonlijke welzijn zonder de druk om aan relatieverwachtingen te voldoen.
- Impact op Beide Partners: Beide individuen kunnen de tijd gebruiken om te reflecteren op hun eigen behoeftes en het effect van de depressie op de relatie.
- Duidelijke Afspraken: Het is cruciaal om heldere afspraken te maken omtrent de duur van de time-out, communicatie tijdens deze periode en mogelijke vervolgstappen.
- Professionele Hulp: Het zoeken van professionele hulp, zoals therapie of counseling, kan van groot belang zijn. Een therapeut kan helpen bij het ontwikkelen van coping-mechanismen en bieden een ondersteunend netwerk.
Time-out is géén einde van de relatie
Een time-out moet niet gezien worden als een middel om de relatie te beëindigen, maar eerder als een manier om de relatie te versterken door individuele genezing en groei mogelijk te maken. Met wederzijds begrip en steun kan deze periode leiden tot een gezondere en meer stabiele relatie.
Partner burn-out twijfel relatie
Herstellen van burn-out kost tijd. Wees geduldig en besef ook dat het zwaar is voor de ander.
Wanneer je partner een burn-out heeft en je twijfelt aan de relatie, is geduld en begrip cruciaal. Een burn-out kan veel stress en frustratie met zich meebrengen, wat invloed kan hebben op jullie relatie. Het is belangrijk om deze periode zorgvuldig te navigeren en te focussen op het welzijn van je partner.
- Ondersteuning bieden: Laat je partner weten dat je er voor hen bent. Luister naar hun behoeften en bied emotionele steun.
- Geduldig zijn: Realiseer je dat herstel tijd kost. Verwacht niet dat je partner snel weer de oude zal zijn, geef de situatie de tijd die het nodig heeft.
- Communicatie: Praat openlijk over je gevoelens en zorgen, maar kies je momenten zorgvuldig, zodat je partner zich niet overweldigd voelt.
- Zelfzorg: Het is ook belangrijk dat jij voor jezelf zorgt. Zoek steun bij vrienden, familie of een therapeut om je eigen gevoelens en stress te verwerken.
Stel belangrijke beslissingen liever uit totdat iedereen weer gezond is
Het is aan te raden om de relatie te evalueren na het herstel van je partner. Dit kan helpen om te bepalen of jullie relatie nog toekomst heeft, of dat er blijvende veranderingen nodig zijn. Onthoud dat de situatie tijdelijk kan zijn en dat een gezonde en gelukkige relatie mogelijk is met de juiste inspanning en zorg van beide kanten.
Uit elkaar gaan of niet
Als je twijfelt over het al dan niet beëindigen van je relatie, is het belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen met deze online relatietest. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een weloverwogen beslissing te maken:
- Weeg de voor- en nadelen af: Maak een lijst van de positieve en negatieve aspecten van je relatie. Dit kan je helpen om een duidelijker beeld te krijgen van wat er goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is.
- Bespreek je twijfels met je partner: Open communicatie is cruciaal. Bespreek je gevoelens en zorgen met je partner om te zien of jullie samen tot oplossingen kunnen komen.
- Overweeg relatietherapie: Een professionele therapeut kan jullie helpen om onderliggende problemen aan te pakken en betere communicatiemethodes te ontwikkelen.
- Neem geen overhaaste beslissingen: Geef jezelf de tijd om na te denken en voorkom het maken van impulsieve keuzes. Tijd en ruimte kunnen je helpen om je gevoelens beter te begrijpen.
- Luister naar je gevoelens en intuïtie: Je eigen emoties en instincten zijn belangrijke indicatoren. Als je constant een gevoel van onvrede hebt, is het belangrijk om dit serieus te nemen.
Een fijne relatie is de belangrijkste factor voor een lang en gelukkig leven
Onthoud dat het in stand houden van een relatie hard werken kan zijn, maar ook voldoening kan geven als beide partners bereid zijn om inspanningen te leveren. Door je gevoelens serieus te nemen en deskundige hulp te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing maken over de toekomst van je relatie.
Relatietherapie
Relatietherapie kan helpen om communicatie te verbeteren en onderliggende problemen aan te pakken. Het is een nuttige stap voor koppels die willen werken aan hun relatie maar vastzitten in patronen die hen ongelukkig maken.
Voordelen relatietherapie
Enkele voordelen van relatietherapie zijn:
- Verbeterde communicatie: Een therapeut kan helpen om effectievere communicatievaardigheden te ontwikkelen, waardoor misverstanden en conflicten verminderen.
- Inzicht in patronen: Door gesprekken en oefeningen kun je patronen identificeren die voor problemen zorgen en samen proberen deze te doorbreken.
- Onderliggende problemen aanpakken: Therapie biedt de mogelijkheid om diepere issues te bespreken die misschien niet eerder aan bod zijn gekomen.
- Emotionele ondersteuning: Een therapeut biedt een ondersteunende omgeving waar beide partners zich gehoord en begrepen kunnen voelen.
Stappenplan relatietherapie
Het proces van relatietherapie kan de volgende stappen omvatten:
- Bewust committeren aan het traject van relatietherapie
- Rust en ontspanning terugbrengen door te investeren in positieve ervaringen en door relatie-uitwegen af te sluiten
- Onderzoeken van jullie relatiedynamiek en hoe deze zijn oorsprong vind in ieders jeugd
- Bespreken en veranderen van jullie specifieke relatiethema’s door middel van de Imago dialoog
- Terugbrengen van de oorspronkelijke passie en plezier via zorgzaam gedrag en gezamenlijke verassingen
- Uiteraard het volgen van sessies, praktische huiswerkopdrachten en oefeningen
- Het creëren van een gezamenlijke relatievisie
Relatietherapie werkt
Relatietherapie vergt inzet van beide partners, maar kan significant bijdragen aan een gezondere en gelukkigere relatie.
Relatievragen en twijfels
Vragen en twijfels in een relatie zijn normaal, maar het is belangrijk om hiermee om te gaan op een manier die constructief en ondersteunend is voor beide partners.
Lees hier verder
Bekijk ook de volgende blogs over relaties en twijfel: